Шок във Варненско: Овчар и крава умряха от антракс (ОБЗОР)

Шок във Варненско: Овчар и крава  умряха от антракс (ОБЗОР) | StandartNews.com

52-годишен овчар от варненското село Млада Гвардия загина от антракс в болница "Св. Марина". Мъжът се заразил от кръвта на болната си крава, която заколил и получил енцефалит и сепсис. Засега няма опасност от епидемия, всички останали, които са имали контакт с опасното животно, са издирени, взети са и нужните мерки, съобщиха здравните власти .

Овчарят се е заразил на 7 юли, когато заколил болната си крава и се порязал. Въпреки че от устата и носа на животното излизали кръв и пяна, той не потърсил лекар, а разфасовал добичето заедно с трима свои приятели. Те одрали кравата и я разрязали на 4 части. Ден по-късно продали месото на човек от село Бозвелийско. Там то било транжирано от други трима души, а костите от трупа били изхвърлени на незаконно сметище наблизо. След това месото било откарано в транжорна "Дари" във Варна. Там мъжете си направили от него наденици, като го смесили и със свинско. Според проучванията на здравните власти трима души са яли черен дроб и бъбреци от болната крава. Още 15 от Девня, Страшимирово, Белослав и Варна са се почерпили с опасните наденици. Кожата от одраната крава била продадена в Карнобат. Освен това още няколко души са имали контакт с починалия или закланата кравата. Всички те са издирени от здравните власти. Засега нито един не проявява симптоми на болестта. На всички са взети проби и им е направена антибиотична профилактика, въпреки силната им съпротива, казват властите.

Не е ясно обаче дали в село Млада Гвардия има още болни животни. Овчарят е имал 105 овце и 27 крави. Преди да почине, той е заявил, че преди месец е загубил няколко овце. Според съпругата му това не било вярно.

За да се обезопаси районът, здравните инспектори са забранили всички животни от селото да се водят на паша. Ветото ще се вдигне след поставянето на ваксини против антракс. Засега те не са открили други болни животни. Въпреки това специални екипи дезинфекцират нерегламентираните сметища около селата Млада Гвардия и Бозвелийско. Взети са и проби от почвата от обора, където се отглеждат животните, и от околностите на Млада Гвардия. Проверява се транжорната във Варна. Дезинфекцират се всички транспортни средства и хладилни съоръжения, в които е съхранявано месото.

Антибиотик пази от болестта

Антибиотиците не само могат да лекуват, но и да предпазват от антракс. Доказано е, че най-добър превантивен ефект се постига чрез препарата Ciprofloxacin, съобщиха от здравното министерство. Предписването и определянето на нужните дози обаче трябва да се направи само от лекар. Приемът на антибиотик трябва да започне и възможно най-бързо. Освен това хората трябва да знаят, че болестта не се предава от човек на човек. За да се предпазите от заразяването с антракс обаче, е важно да спазвате следните правила:

- Редовно чистете и проветрявайте помещенията с животни
- Мийте ръцете си с вода и сапун след обслужване на животните
- Задължително сменяйте дрехите си за работа с животните
- Своевременно уведомете ветеринарите при съмнение за болно животно
- Умрелите от антракс животни изгаряйте в екарисаж
- Обилно мийте с течаща вода плодовете и зеленчуците, които ще ядете
- Добре варете или печете месото и млякото
- Избягвайте консумацията на недоузряло сирене
- При неразположение, висока температура, поява на кървави язви по кожата или изпражнения, незабавно потърсете лекар.

Бягайте при лекар, ако ви се подуе коремът

От 1 до 7 дни отнема проявата на антракс. Затова, ако сте яли месо от застрашените региони и ви се подуе коремът в този период, трябва незабавно да потърсите лекар.

Причинява се от спори

Заразените с кървави пъпки и главоболие

Антраксът, известен още като "синя пъпка", е тежко инфекциозно заболяване. То се отнася към групата на зоонозите, тъй като се пренася от животните. Причинител на болестта е бактерията Bacillus anthracis. Тя образува спори, които притежават висока устойчивост във външната среда и затова се разпространява лесно. Обикновено бацилите се запазват години наред в почвата и могат да се използват дори като биологично оръжие. Спорите попадат в земята чрез изпражненията на заразените животни. Човек може да се зарази с антракс чрез контакт с умрели животни - при обработка на кожата им например, чрез вдишване на бацилите или чрез поглъщане на не добре термично обработено месо от болни животни. Тоест антраксът може да се предава чрез въздух, вода, храна, почва, предмети от външната среда, дори чрез кръвосмучещи насекоми. Предаването от човек на човек обаче е изключително рядко.

В зависимост от начина на предаване на болестта има и три форми - кожна, инхалаторна и гастро-интестинална. В 90% от случаите болестта е по кожата на хората, като се получават огромни кървави пъпки. Първоначалните симптоми са неразположение, уморяемост, главоболие. При стомашния антракс се възпаляват червата, като първите симптоми са неразположение, гадене, липса на апетит. При антраксната пневмония се възпаляват дихателните пътища и белите дробове. Оплакванията в началото са неразположение, главоболие, висока температура, умора, болки в гърдите и мускулите. И при трите форми на антракс може да се стигне до сепсис, менингит и смърт.

ЕКСПЕРТЪТ

Място за паника няма

Проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и инфекциозни заболявания

Място за паника няма, тъй като болестта не се предава от човек на човек. Освен това са взети всички мерки за ограничаване на разпространението на антракс. От заразяване са застрашени само хората, които са консумирали месото на болната крава, ако не е било добре термично обработено. Симптомите на заболяването са болки в корема, водниста или кървава диария и висока температура. При наличието им незабавно трябва да се потърси медицинска помощ. Последният епидемичен взрив на стомашно-чревния вариант на болестта е бил през 1971 г. в Русе. Тогава са се заразили 140 души, а няколко десетки са починали. Причината е, че не е имало толкова ефикасни антибиотици и не са взети нужните мерки, както в момента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай