Шофьори да се проверяват на пътя за употреба на наркотици

Шофьори да се проверяват на пътя за употреба на наркотици | StandartNews.com

Общинският съвет по наркотични вещества в Благоевград поиска по-строги наказания за пияни и дрогирани шофьори в нарочно писмо до министрите на вътрешните работи и здравеопазването. Повод за реакцията е опитът на столичанина Павлин Деспотов (на снимката) да избута на два пъти от пътя мотористи на 11 април.

ОбСНВ изразява своя пореден протест срещу допускането на шофьори, употребили наркотици и алкохол, по пътищата на страната ни. Те отнеха живота на възрастни и на деца, почерниха много български майка. Предлага се задължително на полицаите от КАТ да се осигурят и да използват средства за установяване на място употреба на алкохол и наркотици при проверка на пътя. Да се отнема шофьорската книжка най-малко за една година на водач, употребил наркотици. През тази година да бъде задължен да направи най-малко 4 изследвания за употреба на дрога по определен график, без предварителна информация за нарушителя. При положителна една проба шофьорската книжка да се отнема за 5 години. Възстановяването на правата да става след опреснителни курсове за един месец и медицинска консултация за здравното му състояние, в която включва и изследване за употреба на наркотици.

Друго предложение е да се създаде Национален регистър за шофьорите, които са употребили наркотици при проверка или инцидент. Той да бъде достъпен за катаджиите, когато им е необходима справка. Да се разкрие телефонна линия, на която граждани да могат да сигнализират за нарушения на движението по пътищата, за да не се натоварва номер 112.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай