Шкаф с "пособия за бой" в интернат в Стралджа

Персоналът пребил децата с прътове заради откраднати 200 лв.

Шкаф с "пособия за бой" в интернат в Стралджа | StandartNews.com

Ямбол. Пострадалите деца от интерната в Стралджа са жестоко бити заради откраднати 200 лв., съобщи БНР. Преди ден стана ясно, че случаят с побоя се разследва от прокуратурата. През лятото в дома гостували френски доброволци и именно техни пари изчезнали. Дори след като сумата била върната, служители от дома пребили виновните с пръти. Това обаче станало далеч от очите на доброволците. Именно французите подали единия сигнал за насилие. Те сезирали Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД).

На 3 септември при главния прокурор са постъпили два сигнала за насилие над деца. Случаят е предаден по компетентност на Районната прокуратура в Ямбол. При проверка на обвинителите е установено, че на 4 септември отново има бито дете, което е освидетелствано от съдебен лекар. В момента разследването се води срещу неизвестен извършител за нанасяне на телесна повреда от длъжностно лице. Разпитват се и децата, които през лятната ваканция са били в интерната.

Следи от побой върху телата на част от момчетата в Стралджа са установили инспектори на Държавната агенция за закрила на детето.

Насилието е извършвал персоналът, който прилагал изключително жестоки форми на физически наказания. Пред инспектори децата обяснили, че служителите в дома имат шкаф със специални "пособия за бой".

Младежите са посочили, че са бити с пръчки, палки и прътове. Сред средствата за насилие имало бухалка, подсилена отвътре с метал и облицована с кожа. Заключението на психолога, който е работил с тях, е, че децата са с висок праг на поносимост към агресията, което е особено обезпокоително. При младежите са наблюдавани враждебни мисли, свързани с отмъщение за причиненото насилие, с посегателство върху собствения живот поради силното им отчаяние.

След проверката на Агенцията за закрила на детето няколко дни представители на различни институции са дежурили по 24 часа в интерната, за да не допуснат да бъде оказано въздействие върху децата. Трима охранители и възпитател, както и директорът са били освободени от работа.

При проверката инспекторите са установили, че настанените в интерната деца се затрудняват да четат и пишат. Храната, която са им давали, не е в съответствие с изискванията за здравословно хранене, не са правени необходимите медицински изследвания и периодични профилактични прегледи. По-голямата част от децата пък нямали лични дрехи и вещи, нямали индивидуални тоалетни принадлежности и хигиенни средства. В четвъртък проверка на Регионалната здравна инспекция в Ямбол е констатирала, че условията в дома са добри. От няколко дни е назначен нов директор.

Преди месец шефката на Агенцията за закрила на детето Ева Жечева обяви, че ще дава гласност на всички случаи за насилие над деца. Предстои проверка на всичките 8 интерната в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай