Шествия и молебени за Независимостта

Шествия и молебени за Независимостта | StandartNews.com

С шествия и молебени България отбеляза 107 години от независимостта си. Център на тържествата по традиция беше старопрестолната ни столица Велико Търново. Още в ранни зори кметът Даниел Панов, заедно с министъра на земеделието Десислава Танева, зам.-председателя на Народното събрание Димитър Главчев и председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов се включиха в светата литургия в храма "Свети Четиридесет мъченици".

"Този ден изтрива и последните формални остатъци от българския васалитет, наложени от Берлинския конгрес", обяви градоначалникът. След прогласяването на манифеста на цар Фердинанд хората положиха венци и цветя пред Царевец. Празникът продължи с пъстро шествие от крепостта към центъра на Велико Търново.

Под звуците на тържествения химн на "Независимостта" започнаха тържествата в центъра на Бургас. Местният духов оркестър изпълни емблематичното произведение на композитора Георги Шагунов часове след провъзгласяване на Третото българско царство.

Празничният ден продължи с молебен за благоденствието на България и ритуал по издигане на националния флаг и флаговете на Европейския съюз и Община Бургас.

С военни маршове и прочитане на Манифеста за независимостта пък почетоха празника в Кърджали. Венци на признателност пред Паметника на освободителите в Градската градина бяха поднесени от името на държавни и общински институции, училища, депутати и партии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай