Шествие, панихида и духов оркестър за 3 март в Благоевград

Шествие, панихида и духов оркестър за 3 март в Благоевград | StandartNews.com

Благоевград. Благоевградската общественост отбеляза 136 години от Освобождението от турско робство. В 11.00 часа десетки граждани, общественици и политици се събраха пред Паметния знак срещу входа на стадион "Христо Ботев", където са посрещнати солдатите на майор Иван Орлински, освободили Горна Джумая на 12 февруари 1878 г.

 

На паметната плоча бяха положени венци и цветя в знак на признателност към руските освободители на града. Пръв това стори кметът на общината Атанас Камбитов. Минути по-късно детско-юношески духов оркестър поведе шествието от официални гости, граждани и родолюбци по улица "3-ти март" до площад "Македония".

 

В 11.30 часа на площадното пространство се проведе официална церемония по издигане на националния флаг. Неврокопският митрополит Серафим отслужи панихида за загиналите в освободителната война. Ритуал по полагане на венци и цветя се проведе и пред паметника на Гоце Делчев. В 12.00 часа започна тържественият концерт, в който участваха децата от ЦДГ "Ведрица", Градски детски хор към читалище "Никола Вапцаров" и талантите от Танцов ансамбъл „Пиринче" към Център по изкуствата и Фолклорна група "Бисери".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай