Шест наши града се включиха в предизвикателството на Блумбърг

Шест наши града се включиха в предизвикателството на Блумбърг | StandartNews.com

Стара Загора. Шестте най-големи града в България – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора, са се включили в световния конкурса на фондация Bloomberg „Philanthropies Mayors Challenge 2013 – 2014 г". Общо 155 града от цяла Европа са представили своите идеи, свързани с важни социални или икономически предизвикателства. Останалите 30 на сто от градовете са фокусирали своите инициативи върху подобряването на цялостната ефективност и работоспособност на управлението.

 

Създаден въз основа на успешен встъпителен конкурс само в САЩ, тази година конкурсът включи и европейски градове. „Реакцията спрямо Mayors Challenge в Европа надмина дори нашите големи очаквания", казва бащата на тази идея Майкъл Блумбърг, филантроп и 108-и кмет на град Ню Йорк. Според него лидерите на тези динамични градове работят, за да открият нови начини да се справят с някои от най-неотложните и често срещани градски проблеми – от безработицата сред младежта до затлъстяването и гражданското участие. „Комисията по подбор ще бъде затруднена да стесни тези сериозни предложения до 20 финалисти", признава Блумбърг.

 

Кандидатстващите общо 155 града били от 28 държави и представляват над 71 милиона европейци. В Mayors Challenge са заявили участие, както големи, така и малки градове: в 49 на сто от тях живеят между 100 000 и 250 000 жители, в 28 на сто - между 250 000 и 500 000 жители, а 23 на сто имат повече от 500 000 жители. Идеи до конкурса са изпратили и 19 европейски столици. Mayors Challenge ще връчи 5 милиона евро на победителя и по 1 милион евро на още четири града, които изпратят най-креативните и приложими идеи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай