Шест любопитни факта за яйцата

Птиците са еволюирали от тероподните динозаври

Шест любопитни факта за яйцата | StandartNews.com

Боядисаните яйца са един от символите на Великден, олицетворяващ прераждането и плодородието. Освен това яйцата са известни със своето разнообразие от форми и размери. Например яйцата на птиците киви заемат около 25% от тялото на майката, което ги прави най-големите яйца от всички птици в сравнение с размера на яйцата и тялото на майката. Но снасянето на огромно яйце има своите предимства, защото след излюпването пилето е почти готово за самостоятелен живот.

Яйцата могат да имат различни форми

яйце, кайра

Много хора, когато става въпрос за формата на птичи яйца, си представят формата на пилешко яйце. Но всъщност яйцата могат да бъдат по-заоблени или заострени, в зависимост от вида на птицата. Например при тънкоклюната кайра яйцата са с крушовидна форма. Тези птици гнездят на тесни издатини на скали и следователно тази форма на яйца не им позволява да паднат от гнездото.

Яйцата са с различни цветове

яйца

Черупките на яйцата се състоят главно от калциев карбонат и човешкото око възприема черупката като бяла. Но някои черупки от яйца имат ултравиолетови цветове, които са невидими за човешкото око, но вероятно са видими за птиците.

Например врабчеподобните птици, принадлежащи към вида ротакоа, имат различни нюанси на яйцата. Два пигмента са отговорни за многото цветове на яйчените черупки: единият им придава синьо-зелени нюанси, а другият им придава ръждиво-жълт, червен и кафяв цвят.

Също така при някои птици яйцата са покрити с петна или линии, което ви позволява да прикриете яйцето и да го предпазите от хищници.

Най-голямото птиче яйце

Най-голямото известно птиче яйце принадлежи на изчезналите птици от семейство Epiornisidae. Живеели са в Мадагаскар и яйцата им били дълги 28 см. Самата нелетяща птица била висока до 3 метра и изчезнала в средата на 18 век.

Най-малкото птиче яйце

Учените смятат, че най-малките известни птичи яйца са снесени от колибри. Те са продълговати и бели и тежат колкото обикновен кламер.

Някои яйца имат по-дебели черупки от други

Повечето птичи яйца имат тънка черупка, така че пиленцето да може да кълве през нея, когато се излюпи. В същото време тази черупка е достатъчно здрава, за да издържи теглото на растящия вътре ембрион и теглото на родителите, които го излюпват.

Но някои яйца имат по-дебели черупки от други. Нелетящите птици като казуарите, които живеят в горите на Нова Гвинея и североизточна Австралия, имат зелени яйца и дебелина на черупката от 6 мм.

Как са се развили яйцата?

Според учените първите амниотични яйца са снесени от малки, подобни на гущер животни, които са живели 325 милиона години, наречени базални амниоти.

Птичите яйца са амниотични, което означава, че имат твърда черупка и пореста черупка, която позволява обмен на кислород и въглероден диоксид. По-важното е, че амниотичните яйца не изсъхват, така че древните животни може да са ги снасяли на сушата.

С течение на времето базалните амниоти се разделят на две групи: синапсиди (бозайници и техните роднини) и савропсиди (влечуги и птици). Птиците са еволюирали от тероподните динозаври, група от предимно месоядни динозаври, която включва Тиранозавър Рекс.

/TrafficNews.bg/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай