Шаранът закова 6 лв.

Шаранът закова 6 лв. | StandartNews.com

От рибарника до тигана рибата поскъпва с поне 2 лева

Шаранът няма да се продава по-скъпо тази година за Никулден. Това твърдят рибовъди в Пиринския край. На рибарника край Благоевград цената на рибата на дребно ще е 5,50 лева за килограм, а на едро ще е 4,50 лева за килограм. "Принудени сме да не пипаме цената. Защото потреблението е свито. Пазарът определя цената. Макар през лятото заради горещините да имаше голяма смъртност сред рибата. Но хората нямат пари. Доста търговци на жива риба в София фалираха през последните години. Затова целта ни е да продаваме евтино, за да реализираме продукцията си на пазара", заяви Лидия Николова, която стопанисва благоевградския рибарник заедно със съпруга си. Те ще се опитат да пласират цялата риба, тъй като остане ли им шаран, то той ще загуби близо 20% от теглото си през зимата.

От рибарника до тигана обаче шаранът ще поскъпне с поне 2 лева. В магазините ще върви от 6 до 8 лева за килограм за празника.

Богат избор от прясна риба предлагат магазините край морето в навечерието на Никулден, установи проверка на "Стандарт". Сред най-търсените са бяла риба, амур, шаран, пъстърва, казват търговците. Цените на пресния шаран варират от 5.50 лв. до 6 лв. Чистеният толстолоб се предлага за по 4.50 лв. за килограм, а амурът е на цени от 6 лв. за кг. Филето от толстолоб, което домакини споделят, че е вкусно и може да се приготви както в тиган, така и на скара е по 7 лв. за кг. В момента тези, които отсега искат да подсигурят вкусна черноморска риба за празника могат да избират между пресен чернокоп за по 12 лв. за килограм, малък лаврак по 8 лв. килото, или по-голям - по 14 лв. за килограм. Паламудът е с цена от 15 лв. за килограм, а килограм барбуна, позната още и като царска риба, се предлага за по 6 лв. за килограм.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай