Шампиони поискаха зала на славата

Финалът на "Спортните чудеса" помири и най-големите съперници

Шампиони поискаха зала на славата | StandartNews.com

"Стандарт" и БНТ показаха любимците на феновете

Чудесата и хубавите жени си приличат поне по три неща: те никога не остаряват, не се забравят и винаги вълнуват. Няма значение дали става въпрос за хилядолетния уникален Земенски манастир, за победата на Дан Колов над Японския удушвач от 1921 година или за гения Стоичков.

Щом чуе тези имена, всеки българин става прав и свежда ниско чело. Може би скоро имената на идолите ни от стадионите, пистите и тепиха ще бъдат записани и в дългочаканата българска зала на спортната ни слава. Идеята бе огласена по време на финалната церемония на кампанията "Спортните чудеса на България" на вестник "Стандарт", предавана по БНТ. Предложи я 75-годишният шеф на борбата в Европа Цено Ценов, но я подкрепиха всички шампиони, събрани в "Найт Флайт". В сряда вечер столичният клуб стана домакин на отдавна невиждан парад на спортните ни звезди.

Те не само се събраха, но и загърбиха всички вражди и скандали. Което за българските нрави си е повече от чудо. "Сини" и "червени" футболисти любезно се поздравяваха и правеха път, сякаш никога не са се ритали по кокалчетата. Щабът на "Лудогорец" пък приемаше поздрави от най-върлите си съперници. Екзекуторът на "Ливърпул" Стойчо Младенов наля вино и вдигна тост с Аспарух Никодимов, с когото доскоро разменяха тежки думи.

Фоторепортерите едва не припаднаха от вълнение, когато пред камерите им, на една ръка разстояние стояха и приятелски си говореха президентите на вечните съперници Тодор Батков ("Левски"), Александър Томов (ЦСКА) и Кирил Домусчиев ("Лудогорец"). Снимката със седналите на една маса босове веднага стана хит във Фейсбук. Нещо тържествено, да не кажем историческо имаше в обстановката. Може би винаги е така, когато нещо се прави за първи път.
"Спортните чудеса на България" направиха своя дебют. При това твърде успешен за прощъпалник.

Докато прославени дами и кавалери заемаха местата си, някой изчисли, че ако тези хора съберат медалите си на едно място, едва ли ще има щангист, който да ги повдигне. Друг пък сподели, при толкова дефицит на национални идеи, днес единствено спортистите са в състояние да обединят нацията. И те наистина го правят. Може би не толкова често, колкото ни се иска, но с огромна воля и достойнство. Те са хората, заради които милиони по света виждат на телевизионните си екрани как се вее родният флаг и се взират в глобуса, за да видят къде е България.

Дайте енергия на Гришо, зове майка му

Точно в 18,30 часа залата затихва, докато само миг преди това потропваше весело с хитовете на чаровните дами от "Скарлет систър". Избират се петте най-значими личности в историята на българския спор. По азбучен ред първи се завъртя клипът с Веселин Топалов. Великият шахматист, който преди 9 г. дари дадения му като "Спортист на годината" джип на сираци.

От името на бившия световен шампион наградата взе неговият мениджър Силвио Данаилов, който обяви, че България има нужда от такива позитивни кампании.

Видеото за "слънчевото момче на "Левски" и националния отбор по футбол" просълзи много в залата. Гунди, кумирът на няколко поколения, бе следващият отличен във вота на читателите на "Стандарт".

"Красив, талантлив, Шарапова му е приятелка, за какво още може да мечтае?" С цитат на Новак Джокович започна клипът за Григор Димитров.

"Подкрепяйте момчето ми, дайте му енергия, за да спечели турнир от Големия шлем", каза от сцената майката на най-добрия ни тенисист Мария, след като получи плакета от столичния кмет Йорданка Фандъкова.

"Първата българка в Космоса". Така бе определена следващата народна любимка Стефка Костадинова заради нейните 209 см във високия скок, които вече 27 години никой не може да подобри. Следващият приз бе за Христо Стоичков, най-успелия ни футболист за всички времена.

"Младите да следват неговия пример и дано преживеем отново онова лудо американско лято", каза кумът му Атанас Узунов, след като благодари от името на Камата. Специалната награда за любимец на публиката заслужи легендата в борбата Еньо Вълчев, който най-дълго оглавяваше класацията сред спортните личности. Стихотворение заедно с плакета получи неговият син Пеньо Вълчев от Лиляна Кънева, жената, благодарение на която Калоян Махлянов стана великият Котуошу.

Цанко отмени Пената, "орлите" долетяха от Мадрид

На Николай Бухалов се падна честта първи да се качи на сцената като отличник в надпреварата за най-значимите спортни събития. За да си спомни как за два дни, 7 и 8 август 1992 г., стана любимец на цяла България с двата златни медала на олимпиадата в Барселона.

"Голям шампион и голям човек", каза за знаменития кануист другата ни велика звезда от гребния канал Ваня Гешева, която връчи наградата на Бухалов.

Хронологичният ред отреди футболния подвиг на Пеневата чета от 1994 г. да бъде номер 2 в награждаването. "Народът излезе на улицата след победата над Гърция с 4:0 и не се прибра, докато не станахме четвърти на Мондиала в САЩ", обобщи с патос сладките спомени водещият Камен Алипиев, познат на целия свят като Кедъра.

Фатално закъснение на треньора Димитър Пенев даде шанс на Цанко Цветанов да получи приза от името на отбора, който едва ли някога ще имаме.

"Човекът, който победи прокобата никога да не спечели олимпийски финал". Така бе представен Валентин Йорданов, влязъл в топ 5 на най-великите ни спортни мигове със златната си хватка от Атланта 1996 г.

Цялата зала избухна, когато на сцената се качи Кубрат Пулев. "Хубаво е да чуеш за чудеса в спорта и да си част от тях", каза Кобрата, след като получи наградата си от спортния министър Красен Кралев. Който пък обеща специална програма за младежкия спорт. Накрая дойде ред да бъде почетен и футболния хит на годината "Лудогорец". Клубният бос Кирил Домусчиев великодушно предостави на треньора Георги Дерменджиев, клубния президент Ангел Петричев и голмайстора Роман Безяк честта да приемат поздравленията и приза от главния редактор на "Стандарт" Славка Бозукова. Представителите на "орлите" долетяха за финалната церемония направо от Мадрид, където предишната вечер играха с "Реал".

Кобрата играе с шаха на Топалов

Прави огромна реклама на древната игра, хвалят боксьора от федерацията ни

Шахматната ни федерация ще направи подарък на Кубрат Пулев, научи "Стандарт". "Ще му дадем истински шах, с фигури Стаунтон, които са световен стандарт от 1851 г. На същия се играят европейски и световни първенства. На такъв играе и Веско Топалов", сподели инициаторът и изпълнителен директор на централата Николай Велчев. Шахът е поставен в уплътнена торба с кожено табло и ще заема малко място. "Ще е удобен да го носи в багажа си. Пулев е голям българин и всички го уважаваме. Той пропагандира и прави огромна реклама на шахмата. Много сме щастливи, че винаги си почива, играейки шах", каза още Велчев.

Кобрата винаги е споделял, че е фен на древната игра. По време на подготовката си за мача с Владимир Кличко на Белмекен Пулев разтоварваше с шах. Освен това най-добрият ни профибоксьор често играе шах на таблета си. След двубой на ринга също мести фигурите. Така направи и веднага, след като победи американеца Тони Томпсън - Тигъра в Шверин. "С брата на един колега седнахме и изиграхме две партии", призна миналата година след 12-рундовата изтощителна битка на ринга Кобрата.

В същото време Кубрат сподели, че има вероятност догодина да се бие за европейската титла, но не разкри конкретните си планове и кои биха могли да бъдат следващите му противници. "Няма още да коментирам. Искам да има сигурност на сто процента, за да не подвеждам медиите. Не ме притеснява никой. Излизам и играя срещу всеки, така че може би ще атакувам първо европейската титла, а след това наново световната", каза Кобрата след церемонията на кампанията "Спортните чудеса на България".

Отличниците

"Спортна личност"

Веселин Топалов

Георги Аспарухов - Гунди

Григор Димитров

Стефка Костадинова

Христо Стоичков

* По азбучен ред

Специална награда

Еньо Вълчев

"Спортно събитие"

Бухалов стига две злата за два дни

Лудото американско лято

Последният шанс на Вальо Йорданов

Кобрата стига до боя с Кличко

"Лудогорец" и магията на Козмин Моци

* По хронологичен ред

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай