Шаламанов откри учебната година в Математическата гимназия в Пловдив

Шаламанов откри учебната година в Математическата гимназия в Пловдив  | StandartNews.com

Пловдив. Министърът на отбраната Велизар Шаламанов откри днес новата учебна 2014/2015 година в едно от най-авторитетните учебни заведения в страната - Образцовата математическа гимназия „Акад. К. Попов" в Пловдив, на която е възпитаник. В обръщението си към присъстващите ученици, учители, родители и представители на местната и административната власт той пожела на учениците успешна нова учебна година и много постижения в областите, които са избрали за свое призвание – математика и програмиране.

Министър Шаламанов е възпитаник на шестия випуск на ОМГ „Акад. К. Попов", която е завършил преди 35 години. „От този випуск поне 25 момчета отидохме да учим във военни училища", припомни в словото си министърът на отбраната. „Това е послание – освен индустрия и наука, обръщайте внимание и на това, което може да се направи, за да има нашата страна силна армия", пожела той на учениците. Министър Шаламанов пожела на Пловдив да бъде истинска европейска столица на културата, а и на науката, в частност – на математиката и да се развива така, че повече млади хора да останат в града.

Подпомагат с по 250 лв. около 49 000 първокласници

"Очакваме около 48-49 000 първокласници да бъдат подпомогнати с по 250 лева", каза Шаламанов. По-голяма част от родителите, подали молби, вече са получили еднократната помощ, обясни министърът и уточни, че това са 36 000 семейства. Приемът на молби продължава до края на месец септември, уточни той.

Повишението на пенсиите от 1 юли не се отразява на правото за получаване на енергийна помощ, освен ако хората нямат увеличение на други доходи, коментира пред журналисти Шаламанов. И уточни, че всички, получавали енергийни помощи за предишния период, ще получат и сега. Сумата за подпомагане от около 65 лева ще бъде коригирана, след като стане с колко ще се увеличи цената на електричеството, каза още служебният социален министър.

В рамките на посещението си в града министър Велизар Шаламанов ще проведе среща с кмета на община Пловдив Иван Тотев и с областния управител Розалин Петков, по време на която ще бъдат обсъдени имотни въпроси, свързани с терени на Министерството на отбраната, които са с отпаднала необходимост и към които община Пловдив проявява интерес. Ще бъде обсъдена и възможността Щабът на многонационалните сили в Югоизточна Европа да бъде разположен в Пловдив след 2017 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай