Севт III изгря върху Лувъра

Севт III изгря върху Лувъра | StandartNews.com

Ирина Бокова, Кристалина Георгиева и Силви Вартан са сред специалните гости на откриването довечера

Гигантски винили оповестяват изложбата "Епопея на тракийските царе" върху фасадата на световния музей

"Горд съм, че името на България за първи път изгря върху фасадата на Лувъра. Влязохме в хрониките на световните цивилизации, където ни е мястото", каза вчера по телефона за "Стандарт" министърът на културата Вежди Рашидов, който е в основата на невиждания и нечуван досега проект между двете държави. Прочутият художник, подписал през 2012-а петгодишното споразумение за сътрудничество между България и Лувъра, е бил на една ръка разстояние, докато са пускали винилите, върху които е изобразена главата на Севт III и е оповестена грандиозната експозиция "Епопея на тракийските царе - Археологически открития в България". От 16 април до 20 юли 4 милиона посетители ще се дивят на артефактите, които нареждат България сред страните с най-могъщо културно-историческо наследство.

Голямото откриване е днес от 18 и 30 часа в четири зали на крилото "Ришельо". Там ще бъдат премиерът Бойко Борисов - патрон на безпрецедентното и за Лувъра събитие, вицепремиерът Румяна Бъчварова, министърът на икономиката Божидар Лукарски и колегата му в арта Вежди Рашидов. Културтрегер номер едно на Франция Фльор Пелерен ще представи правителството на петата република. Ирина Бокова и Кристалина Георгиева също ще бъдат на церемонията довечера. Силви Вартан е потвърдила присъствие в компанията на съпруга си, американския продуцент Тони Скоти. Голямата певица в неделя и понеделник имаше концерти в легендарната зала "Олимпия". Във всяко от интервютата, което даде по този повод, не пропусна да каже: "Аз съм родена в България". Утре, сряда, от 18 и 30 часа е второто откриване на изложбата. Поканени са всички директори на музеи, предоставили експонати, спонсорите, подкрепили консервацията и реставрацията, както и съпътстващата рекламна кампания и предстоящото гостуване на две изложби от Лувъра в Пловдив и София. Очакват се и родни интелектуалци, които от години живеят в Париж - професор Минко Балкански, семиотиците Цветан Тодоров и Юлия Кръстева, художници, писатели, преводачи.

Цивилизацията на траките е представена в цялата й мощ. Неслучайно д-р Александър Баралис, един от кураторите, коментира: "Светът познава наследството на древна Гърция, Рим и Мала Азия. Сега ще види вселената на траките в цялата й прелест и разкош. Изборът беше жесток - искахме да покажем всичко".

В центъра на експозицията е царското погребение на Севт III в "Голяма косматка" край Казанлък. Откритата от Георги Китов бронзова глава на владетеля е уникален образец на антична скулптура - неслучайно тя е аранжирана така, че да се вижда от всички зали.

Експозицията ще разкрие културата, изкуствата, съкровищата и бита в Одриското царство и неговите съседи - гетите на североизток и трибалите на северозапад. За първи път погребения на тракийски аристократи ще бъдат представени в пълния им блясък. Единствена огърлица, открита в могила на благородничка от Мушовица, е оценена за 600 000 евро. За тъкан, намерена в Златиница, пък се предполага, че е най-ранната коприна, внесена в Европа. Тракийската религия се оглежда в съдове, апликации за конска амуниция и златни пръстени-печати с митологични персонажи.
Златните съкровища от Панагюрище, Рогозен, Борово, Летница ще провокират възторг в Лувъра, през който на ден преминават 30 000 посетители.

Куратори са трима френски и двама български експерти. От домакините това са президентът на Лувъра Жан-Люк Мартинез, д-р Александър Баралис от департамента за гръцко, етруско и римско антично изкуство и д-р Негин Матийо, шеф на отдел в "Научни изследвания и колекции". Представители на нашата страна са професор д-р Тотко Стоянов от катедрата по археология при Софийския университет "Свети Климент Охридски" и доцент д-р Милена Тонкова, ръководител на отдел "Тракийска археология" на Историческия музей. Професор Божидар Димитров, шеф на НИМ, дирижираше цялата организация.

Официалният каталог е от 320 страници с 250 снимки на български фотографи и със статии, текстове и анотации на 37 учени, археолози и музейни специалисти от България и други държави.

Представени са 1629 артефакта от 17 български музея, 20 експоната от Лувъра и 11 от други арт институции, сред които са и Британският музей и испанският "Прадо". За пръв път българският език ще присъства равностойно - всички въвеждащи надписи в залите ще бъдат на френски, български и английски.

6 тона тежи цялата сбирка със застрахователна стойност от 165 милиона евро. 70 от артефактите са оценени между 1 и 5 милиона евро. Само Панагюрското съкровище би струвало 50 милиона евро. Каничка, която е висока 18 сантиметра, чиито рисунки разкриват сцени от сватбата на бог Дионис с Ариадна, би се похарчила за 4 милиона евро.

Овации за 33 родни художници

33-ма от най-известните художници на съвременна България утре ще разкрият лицата и душите си пред Париж и международната публика. В културния ни център на улица "Боеси" ще бъде открита уникална експозиция с техните автопортрети. Работите представят таланта и енергията на артистите, родени по земите на древните траки и наследили изтънчения им перфекционизъм. Мариана Каракостова от галерия "Средец" в министерството на културата цяла година убеждава колегите си, че трябва да се включат в изложбата. Обратно на широко тиражирания мит за суетата на художниците, някои от тях дълго се колебаят - вероятно се въздържат от своеобразното себеразкодиране. Но като всеки истински творец остават максимално откровени в името на изкуството.

Ценителите ще видят наситените с болезнен драматизъм автопортрети на Светлин Русев и Станислав Памукчиев, изумителните лица от бронз на Крум Дамянов и Валентин Старчев, самоиронията и себедистанцията на Николай Янакиев, Любен Генов, Греди Асса, Андрей Даниел, Любомир Каралеев, Свилен Блажев... Физиономията на Вихроний Попнеделев е разделена на 30 квадратчета - всяко от тях е по-цветно и по-екстравагантно от съседното. Георги Чапкънов се е нарисувал усмихнат, въпреки че точно сега животът му не е особено весел, казват приятелите му в общата акция. Захари Каменов се е "видял" с главата надолу, въпреки че е прочут не само с дарбите си, но и с характера си на личност, стъпила здраво на земята. Иван Стратиев не се страхува да се покаже като клоун, като шут, като печален смехотворец. Милко Божков е избродирал със син конец очила и коса върху иначе мрачноватия си образ. Мими Добрева се ситуира като част от пейзажите, които създава. "Автопортретите излъчват тъга - дори и най-оптимистичният на Вихроний. Но това не е тъгата от остаряването, а от реалността. Това е художникът в България - тук и сега", сдържано коментира Мариана Каракостова, която се нарича "обикновен" артист, който обича себеподобните.

Росен Тошев пък вади своя хиперреалистична версия на ръба с фотографията, пишейки върху нея на английски "Защо не?". Неговата работа вероятно ще се "върже" най-добре с концептуалните произведения на Валентин Стефанов и Нина Ковачева от Париж. Освен тях още 10 наши сънародници, които живеят и работят във френската столица, се включват във вернисажа. Между тях е самият Абрахам Пинкас от семейството на Жул Паскин. Познавачите ще оценят високо платната на Любен Диманов, Лъчезар Ошавков, Николай Панайотов, Джина Шемтов, Рада Цанкова, Никола Манев, Олга Устабашиева, Валентин Ганев, Андрей Лекарски.

Оланд чака Бойко в

Елисейския дворец

Бизнес форум събира френски инвеститори с интерес към страната ни

Президентът Франсоа Оланд ще посрещне днес по обед българския премиер Бойко Борисов в Елисейския дворец със специална церемония с почетен караул на Републиканската гвардия на Франция. Българската делегация, водена от министър-председателя, е в Париж за откриването на грандиозната тракийска изложба. Борисов, вицето му и МВР шеф Румяна Бъчварова, министърът на културата Вежди Рашидов и колегата му в икономиката Лукарски от вчера са във френската столица.
Борисов ще се срещне още с премиера Манюел Валс, Бъчварова - с ресорния си колега Бернар Казньов, а Рашидов - с Фльор Пелерен. Вежди и дамата ще обсъдят предстоящо подписване на споразумение за съвместна борба срещу незаконния трафик на културни ценности.
Лукарски пък ще участва в откриването на голям бизнес форум с френски инвеститори, които имат интереси в нашата страна - в сферата на околната среда, управлението на водите, развитие на инфраструктурата.
Очаква се по време на срещите на българската делегация правителствени представители да подкрепят страната ни за влизането в Шенген.
Другата тема, по която Борисов, Оланд и Валс ще разговарят, е Украйна и минското споразумение.

Политици и бизнесмени на тайна вечеря

Тайната вечеря на политици, бизнесмени и дипломати ще бъде след 19 и 30 часа в "Кафе де Ришельо" - точно над "Марли", където във всеки сезон и по всяко време е пълно с туристи от цял свят. Кафенето, което е наречено на култовия кардинал, обаче ще бъде преобразено в лъскав салон с кръгли маси. Декорациите, цветята и осветлението ще бъдат много специални. Менюто включва изтънчени вариации на гъши дроб и риба бар, шоколадова торта и легендарното вино шабли. Сред виповете от банките и бизнеса в България се очаква да бъдат Цветелина Бориславова, Огнян Донев, Стоян Желев, Олга Сандова, както и шефове на френски телекоми, представители на автомобилни и други компании на домакините.

Божо Димитров закъса по пътя

Пътят към Лувъра се оказа трънлив за шефа на Националния исторически музей професор Божидар Димитров. Оказа се, че той е закъсал с автомобила си в Словения и вчера след обед нямало кой да му се притече на помощ - дали заради празниците, дали поради късния час. Надява се рано тази сутрин да се справи с критичната ситуация и довечера да е на линия, сподели той пред "Стандрат". Ако късметът не е на негова страна, той ще пристигне в Лувъра за второто откриване утре вечер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай