Севт III идва за финала на Чудесата

Севт III идва за финала на Чудесата | StandartNews.com

Големият финал на "Чудесата на България" ще е тази вечер. Последните дебати и церемонията по награждаването на най-популярните културно-исторически обекти ще гостува на живо в ефира на БНТ1. По традиция кметове и археолози ще защитават обектите и ще убеждават хората за кой от обектите да дадат гласа си.


Избираме отличниците днес на живо в ефира на националната телевизия

Кметове и професори влизат в сблъсък за съкровища, открития и атракции

Студио 1 на БНТ ще се превърне в музей на живо на Чудесата на България тази вечер. Точно в 18,30 часа ще започне прякото предаване, по време на което всички заедно ще изберем кой е номер 1 в категориите "Съкровища", "Атракции" и "Открития". Кметове, професори и археолози ще защитават обектите, които стигнаха до Големия финал на тазгодишната национална кампания на в. "Стандарт" "Чудесата на България". Всеки един от тях е подготвил артефакт, с който нагледно ще покаже колко ценен е съответният културно-исторически обект.

Така в категорията "Съкровища" сили ще премерят двама градоначалници и професор. Кметът на Панагюрище Никола Белишки ще защитава уникалното Панагюрско златно съкровище, което впечатлява българи и чужденци. Колегата му от Враца Калин Каменов пък ще разкаже малко известни факти за Рогозенското съкровище. С него в тв студиото ще бъде и един от откривателите на най-големия сервиз от времето на траките по българските земи - Пламен Иванов. Проф. Валентин Плетньов от Регионалния исторически музей във Варна пък ще брани най-старото обработено злато в света - Варненското съкровище.

Най-популярният професор в държавата - шефът на НИМ проф. Божидар Димитров, също ще бъде сред главните герои на финала на "Чудесата на България".

Той ще защитава остров Света Анастасия в категорията "Атракции". Срещу него ще са кметът на Видин Огнян Ценков за крепостта "Баба Вида" и колегата му от Ивайловград Диана Овчарова за Вила Армира.
Повече учени пък ще влязат в битката за "Открития". Шефът на Националния археологически институт с музей при БАН доц. д-р Людмил Вагалински ще разкрие малко известни факти около Севт III, а проф. Виолета Нешева - за гроба на Деспот Слав. Древната баня с лековите вода Акве Калиде пък ще бъде представена от зам.-кмета на Бургас Йорданка Ананиева.
Тежките спорове с любопитни факти около обектите ще бъдат наблюдавани на живо в Студио 1 от министри, кметове и археолози. Ансамбъл "Българе" и децата от Националния учебен комплекс по култура в Горна баня пък ще впечатлят всички с изпълненията си. Така по време на 90-минутното живо предаване всички заедно ще определим кои са Чудесата на България.

СЪКРОВИЩА

Белишки носи съд от Панагюрското

Кметът на Панагюрище Никола Белишки ще носи реплика на един от 9-те съда на Панагюрското златно съкровище. Лично градоначалникът на възрожденския ни град ще защитава легендарния сервиз. Смята се, че предметите от уникалното съкровище са изработени в Лампаск, елинска колония, намираща се на южния бряг на Черно море, в днешна Турция. То е с общо тегло 6,164 кг и е открито на 8 декември 1949 г. край Панагюрище. Принадлежало е на неизвестен владетел на племето одриси от края на IV и началото на III в. пр. Хр. и е било използвано за религиозни церемонии.

Плетньов показва златен бик от Варна

Проф. Валентин Плетньов от Регионалния исторически музей във Варна ще покаже реплика на златен бик от цивилизацията "Варна". Археологът е подготвил и още няколко артефакта, с които ще опише най-старата европейска цивилизация. Варненското златно съкровище е най-старото в света. То е изработено от майстори хиляди години преди египетските пирамиди. То е изключително ценно, защото учените го датират от VI хил. пр. Хр. Сензационното откритие изправя науката пред нови въпроси за древните цивилизации, обитавали българските земи преди траките. Варненското съкровище и до днес привлича вниманието на учени от цял свят. Находките впечатляват с изключителното си многообразие - над 38 вида, тежащи общо над 6 килограма.

Каменов с инструментите за Рогозенското

Кметът на Враца Калин Каменов ще представи инструменти, с които са изработени някои от съдовете в Рогозенското съкровище. Сребърният тракийски сервиз е открит край село Рогозен. Това е най-голямото по своите размери съкровище, намирано на територията на България. Състои се от 108 фиала, 54 канички и 3 чаши от сребро с висока проба, някои от които - позлатени, с общо тегло 20 кг. Предполага се, че съкровището е било притежание на местен тракийски владетелски род. То е изработено през VI и V в. пр. Хр. Върху няколко съда е изписано името на одриския цар Котис, а върху един - името на сина му Керсеблепт. Рогозенското съкровище няма реплика.

ОТКРИТИЯ

Главата на Севт III пред Вагалински

Директорът на Националния археологически институт с музей при БАН доц. д-р Людмил Вагалински ще защитава гробницата на тракийския цар Севт III. Той ще влезе в Студио 1 на БНТ с копие на главата на легендарния владетел. Така зрителите на обществената телевизия ще могат да видят отблизо как е изглеждал Севт III. Гробницата му се намира в могилата "Голямата Косматка" южно от град Шипка и е отрита през 2004 г. от археолога Георги Китов. Тя е датирана от втората половина на V в. пр. Хр. В нея са открити златният венец на владетеля, златен киликс (чаша за вино), наколенници и шлем, апликации за конска амуниция и др. Но най-голямата забележителност без съмнение е бронзовата главата на царя на одрисите Севт III, който е бил погребан в нея.

Печат и дървен гребен от Акве Калиде

Зам.-кметът на Бургас Йорданка Ананиева ще изненада зрителите с печат и древен дървен гребен, открити при разкопките в древните минерални бани Акве Калиде - Термополис. Археологическият комплекс бе разкрит преди няколко години на 15 км западно от Бургас. Край термалните извори са разкрити внушителни руини на античен СПА център. Много летописи обявяват Акве Калиде за най-лековитите бани в света. В продължение на 25 века тук са лекували болежки императори, султани и велики пълководци. Лечебните извори край Бургас били толкова прочути, че неведнъж ставали арена на кървави сражения заради лековитата вода. В античните бани Акве Калиде са идвали да търсят лек императорите Юстиниян Велики, Константин Погонат и рицарите от Четвъртия кръстоносен поход.

Проф. Нешева с уникален сребърен потир

Професор Виолета Нешева ще защитава своето откритие - гроба на деспот Алексий Слав в Мелник. Никак не й бе лесно да реши какво да донесе и покаже по време на дебатите. Защото в "Мелник всеки камък е история", както казва археоложката, изследвала най-малкия ни град над 40 години. "Има две уникални камбани от времето на деспот Слав, които са в НИМ, но те са твърде тежки. В олтара на църквата "Свети Никола" преди години се натъкнахме на оловна ампула с втвърдено парченце миро на светеца в нея. Датира от началото на ХIII век. Тя е единствената в българия със старобългарски надпис, но също е в НИМ", обясни проф. Нешева. Няма как да донесе в студиото и емблемата на деспот Слав - мраморна плоча с позлатен двуглав орел. Затова Виолета Нешева ще покаже уникален сребърен потир за причастие, който няма аналог в България. Историческата находка е от XIV век и е свързана с църквата, която е построена по заръка на деспот Слав.

АТРАКЦИИ

Проф. Димитров с амфора и билки от Св. Анастасия

Шефът на НИМ проф. Божидар Димитров ще покаже амфора и билки от остров Света Анастасия. Като роден край морето, той се впуска да защитава атракцията край Бургас, която привлича хиляди туристи. Малкият остров е обвит в тайнствени легенди. Една от тях разказва, че пирати са нападали и опожарявали няколко пъти острова. Причина за кървавите набези на морските разбойници е старинно предание, според което на острова е заровено несметно златно съкровище. Друга легенда разказва, че преди много векове до острова са достигали викинги. Документирани сведения за това няма, но има следи от две опожарявания. Някои вярват, че под самата Св. Анастасия е скрито имането на Вълчан войвода, а до него се стига през кладенеца в центъра на острова. През годините много смелчаци са отивали да го търсят, но досега никой не го е намерил.

Овчарова със Сатир и мозайка от вила "Армира"

На финала на Чудесата Ивайловград и Хасковска област ще защитава кметът на общината, на чиято територия се намира вила "Армира". Диана Овчарова ще донесе в студиото един от уникалните артефакти, открит при проучването на римския дворец - мраморен капител с изображение на Сатир и парче мозайка. По време на археологически проучвания във вилата през 1964 г. са открити 19 пиластрови /стенни/ капители от началото на II век с различни изображения. Те са редки образци на мраморното изкуство в античността. Един от тези интересни стенни капители е с изображение на Сатир от свитата на бог Дионис, почитан освен като бог на виното и като главен бог на местното тракийско население, живеещо по долината на реките Арда и Армира. Капителя е уникален, защото е един от малкото откривани стенни капители с изображения. Кметът на Ивайловград ще представи на живо и парче от прочутата мозаична украса на вилата.

Ценков със златен накит от "Баба Вида"

Кметът на Видин Огнян Ценков ще защитава средновековната крепост "Баба Вида" с два от най-значителните артефакти, свързани с нейната история. Първият е златен накит, открит във вътрешните помещения на крепостта, които някога са били ползвани за жилищни нужди. Той е със златни пластини и естествени перли. Дали е бил носен от царица Ана, съпругата на Иван Срацимир, ще разкаже Огнян Ценков. Известно е, че в замъка са живеели владетелите на Бдинското царство през XIV век, в близост е била монетарницата на цар Иван Срацимир, а наоколо - и домовете на болярите. Огнян Ценков ще покаже и едно фототипно издание, подарено на Видин от универститетската библиотека на град Гент, Белгия. Това е Бдинският сборник, препис от XV век. Сборникът е създаден през 1360 година по поръка на царица Ана. Известно е, че през XIV век в Бъдин е имало кижовна школа. В сборника се съдържат 16 жития на жени светици, пострадали за християнската вяра.

Спецове от Исландия на Перперикон

Югозападната част на Акропола на Перперикон ще бъде реставрирана по нов проект. Основната цел е да се възстанови, съхрани и популяризира Скалният град като уникална част от българското и европейското наследство. Предвижда се консервация, реставрация и експониране на три олтара, щерна, четири жилищни сгради, крепостната стена с два бастиона, полигоналната кула и уличната мрежа. Предстои и форум с учени от България, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай