Сергей Игнатов следи бай Киро с теслата

Сергей Игнатов следи бай Киро с теслата | StandartNews.com

София. Министърът на образованието Сергей Игнатов ще следи какво работи и бай Киро с теслата по училището в Съединение. Това е поръчал премиерът Бойко Борисов на правителственото заседание в сряда, стана ясно от стенограмата от заседанието на Министерски съвет.

Държавата е отпуснала един милион за довършването на училището и премиерът настоява това да се случи до началото на учебната година, 15 септември. 

„Няма да стане до 15 септември, защото Министерството на финансите и издало разпореждане за превеждане на парите сега в понеделник, онзи ден, а току що ми звъня кметът на Съединение, за да ни благодари, получили са парите. През месец октомври някъде ще стане, но така или иначе това училище е започнато през 1983 година, а в училището учат 491 деца, то е без тоалетни.

Това, което каза и премиерът – къде са били тези излишъци – не знам, и ние го довършваме сега. Довършваме едно модерно и много прекрасно училище и наистина най-хубавите неща станаха в най-кризисните години”, казва Сергей Игнатов. 

„Пак не можах да разбера, учебната година се открива на 17 септември, защо няма да е готово на 15-ти?”, пита премиерът, а Игнатов обяснява: ”Защото процедурата е следната: Министерството на финансите първо редуцира бюджета на Министерството на образованието, младежта и науката с 1 милиона лева, и чак сега в понеделник са издали разпореждане, а днес общината или снощи вечерта ги е получила”.

„От 1983 година досега нищо ли не са направили?”, пита Борисов, а Игнатов му отговаря: „Общо взето са усвоявали средства, както се казваше...”. 

„Отиваш в Съединение и както Лили Павлова - всяка седмица следиш строителството в училището. Искам да знаеш бай Киро с теслата днес какво работи. Децата започват на 17 септември”, поръчва Борисов.

„Ще ги притиснем за по-бързо, но просто парите закъсняха”, обяснява министърът на образованието, а Борисов му казва - те са закъснели от 1983 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай