Сердика на Константин Велики възкръсва с помощта на 3D и мултимедия

Сердика на Константин Велики възкръсва с помощта на 3D и мултимедия | StandartNews.com

София. "София е концентрирана Европа!" - това възкликнал нобеловият лауреат за литература от 2010 г. Марио Варгас Льоса в понеделник, разглеждайки новия археологически музей под базиликата "Света София". Той е първият му виден посетител. Перуанецът останал без дъх пред величието на разкритите от археолозите артефакти от римски времена.


София впечатли Марио Варгас Льоса с 3D възстановки на централния дворцов площад на древната Сердика. Нобелистът искрено се възхитил и от запазените части от каменните зидове, издигнати от римския император Марк Аврелий през II век. Столичният кмет Йорданка Фандъкова и нейният заместник Тодор Чобанов подарили на писателя и книга, взела заглавието си от легендарната фраза на Константин Велики: "Сердика е моят Рим". Майката на римския император - Елена, се родила именно в Сердика. И Константин Велики се връщал към корена си постоянно, като вложил много средства за мащабно строителство, сочат артефактите.


Вчера, ден преди официалното откриване на подземния музей на 24 май, кметът Фандъкова и заместникът й Чобанов разкриха пред журналисти над 30 от уникалните мултимедийни инсталации, които представят величието на стара Сердика в криптата на базиликата "Св. София". Сред изложените артефакти е и цирков афиш върху камък, който приканва древните жители на представлението, на което показвали животни от цялото Средиземноморие. Невероятното преживяване да се разходиш из тесните пространства между древните стени, да докоснеш градежи отпреди 16 века и гробници на 10 м под пода на базиликата се подсилва от умело вградени мултимедии. На тях се виждат снимки отпреди 150 г., когато "Света София" е почти разрушена от земетресенията

от средата на 19 век. "Има много идеи базиликата да бъде разрушена изцяло и да се построи отново. Тогава обаче, в началото на века, Министерството на просвещението удря по масата и казва, че всичко трябва да бъде възстановено", разказа Чобанов.


Сега откритите и реставрирани археологически хоризонти дават възможност да се видят общо 5-те градежа на базиликата. Архитектурата на "Света София" от IV в. е уникална заради куполната си форма, която е обект на множество научни изследвания. "През 2010 г. направихме специална научна конференция за "Св. София" в дома "Витгенщайн" във Виена", посочи Чобанов. Всъщност Виена и Париж са единствените градове, които имат подобни на нашия подземен археологически музей.
"Голямата ни идея е да възстановим прочутата древната арена.

Ще направим летен театър с 500 места чийто проект щади сградата на "Гьоте институт", обясни Тодор Чобанов. "Инвестициите в археологическото наследство са изключително важни и това е предизвикателство за новото правителство. Досега сме успели да привлечем над 5 млн. лв. - общински, държавни и европейски пари", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Древната история на столицата ни ще бъде сред основните аргументи София да стане европейска културна столица през 2019 г. До края на юни столичани ще могат да посещават музея на 10 м под земята безплатно. След това билетът ще струва 6 лв., а за ученици, студенти и пенсионери цената ще е 2 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай