Серафим и Григорий ще се борят за Неврокопската епархия

Серафим и Григорий ще се борят за Неврокопската епархия | StandartNews.com

Гоце Делчев. Двама от духовните синове на покойния владика Натанаил - Серафим и Григорий, ще продължат битката кой да е следващият Неврокопски митрополит. Точно в 12,50 часа в неделя Видинският митрополит Дометиан, който оглавява временно овдовялата епархия, съобщи благата вест. "С особено задоволство и с голяма духовна радост искам да обявя пред всички духовни чеда на Неврокопска епархия, че Бог ни даде мъдрост и бяхме единни в този сюблимен момент. Посочени бяха двама от десетте почиатеми епископи. Мелнишкият епископ Серафим получи 30 гласа /б.а.-30 са избирателите -15 клирици и 15 миряни/, а Браницкият епископ Григорий е с 28 гласа", каза Дометиан пред стотиците миряни, събрали се пред сградата на митрополията в Гоце Делчев. В този момент думите му бяха прекъснати от ръкопляскания и радостни възгласи от множеството :"Браво, браво", "Достойни са, достойни са". Владиката изчака да преминат първите емоции на хората и продължи : "Покойният Дядо Натанаил си посочи своите духовни чеда. Нека бъдат живи и здрави и да продължат неговото достойно управление. Честито!". Очаквано и без изненади, за по-малко от два часа, вчера тридесетте епархийски избиратели определиха номинациите на Серафим и Григорий. Така следващата неделя синодалните старци ще определят един от двамата за Неврокопски митрополит.

Въпреки очакванията за провокации, вчерашният избор в Гоце Делчев премина мирно и кротко. Свещеници, главно от Сандански, които настояваха процедурата да бъде отложена за по-късна дата, също бяха в Гоце Делчев, за да научат кои са избраните. Но не предприеха никакви провокации, а кротко стояха встрани от екзалтираните миряни на площада.
Младежи от местното неделно училище издигнаха плакати веднага след Божествената света литургия, на които бяха описали достойнствата, които трябва да притежава бъдещия Неврокопски владика. "Епископът трябва да не е пияница, да не е алчен и да не е побойник", "Непорочен, трезвен, целомъдрен", "Да бъде украсен с монашески добродетели". С плакатите си те призоваха за честни избори и за достоен митрополит. Службата в катедралния храм "Свети свети Кирил и Методий" водеше Видинският митрополит Дометиан. Денят започна рано сутринта с Божествена света литургия, отслужена от Видинския митрополит Дометиан. След това той поведе 30-те епархийски избиратели към сградата на митрополията в Гоце Делчев, където започна тайното гласуване измежду десет кандидатури на духовници. Двамата победители трябваше да получат 50 плюс един от гласовете на избирателите. За Серафим гласуваха единодушно всички, а за Григорий 28. Два гласа получи и Драговитийският епископ Даниил, който е на служба в САЩ. Дометиян обяви решението от трибуната пред паметника на Гоце Делчев. После благослови десетки миряни, който целунаха десницата му, раздаде им и църковни календарчета.

Изборът на Серафим и Григорий не бе изненада за миряните. И двамата са духовни синове на покойния дядо Натанаил. Християните в Пиринско не крият предпочитанията си към Серафим, който е сред най-обичаните и уважавани духовници в региона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай