СЕМ с позиция за отразяването на темата за бежанците в медиите

От съвета не одобряват използването на "сган", "примати" и други думи в медиите

СЕМ с позиция за отразяването на темата за бежанците в медиите | StandartNews.com

София. Съветът за електронни медии (СЕМ) излезе с декларация относно отразяването на темата за бежанците в електронните медии. „На своето редовно заседание на 5 ноември 2013 година СЕМ разгледа резултатите от фокусирано наблюдение на отразяването в електронните медии на приемането на бежанци в страната", пише на електронната страница на съвета.

„На общия фон на бързото, разнопосочно и професионално информиране по темата в полза на зрителите и слушателите, се открояват отделни прояви на враждебна реч и използване на недопустими от законова и укорими от морална гледна точка квалификации като „канибали", „сган",„долнопробни примати" и др.", се казва в декларацията.

Ето и продължението на декларацията на СЕМ по въпроса за бежанците:

„Това е повод СЕМ, освен да предприеме необходимите действия според правомощията си, и, позовавайки се на Препоръка R (97) 20 на Съвета на Европа, да припомни, че свободата на словото не включва изразяване на расистки възгледи или такива, които подбуждат омраза, ксенофобия, антисемитизъм и други форми на нетърпимост. На практика това означава, че всяко мнение може да бъде изразено публично, но никое мнение не може да бъде изразено така, че да засяга нечие лично достойнство или етническата и религиозна принадлежност.

СЕМ разбира, че враждебната реч обикновено не идва от представители на медиата, а от техните събеседници, най-често политици, но отговорността по закон си остава на медиата и водещите и репортерите са длъжни да направят необходимото, за да защитят засегнатите. Друг, но не по-маловажен въпрос е, когато водещи в някои медии са политици. Това формира специфичен конфликт на интереси и отваря територия за широк публичен дебат".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай