Селфи с дрон на плажа

Селфи с дрон на плажа | StandartNews.com

Взимат машините и за сватби край морето, броят за тях до 2 бона

На море с дрон за селфи с тайфата на плажа. Весели компании се подсигуряват с летателните машини, за да запечатат от въздуха морската си ваканция. "Дроновете се превръщат във все по-голям хит у нас. Хората пускат "въздушното око" от пясъците и запечатват купона във водата и разкошните панорамни гледки по Черноморието ни", обясниха търговци. Цените на пазара за обикновения потребител варират от около 200 до 2000 лева според размера, дали притежава собствена вградена камера, или допълнително се монтира такава, както и различните функции, които може да изпълнява. Най-евтините модели летят на ниско разстояние и батериите им не са особено издръжливи - около 20 минути държи при пълна функционалност. Търсенето на по-високия клас дронове обаче набира висока популярност, тъй като безпилотните летателни апарати се задвижват от разстояние чрез дистанционно управление и могат да стигат до определени места с помощта на вградената в тях джипиес система. Някои могат да са една или няколко перки, а разнообразието в размери е още по-голямо - може да се съберат в дланта ви или да са колкото кола. Това лято по-евтините модификации се закупуват предимно от младежи, любители на силните усещания и воайори. Любопитни хора, които искат да надзърнат у съседа, или пък тийнейджъри, които проследяват гаджетата си, довериха търговци.

Много голямо търсене на дронове е имало покрай абитуриентските балове тази година. Отделно все повече машинки се продават за сватби или други партита на открито, където дронът е същински хит.
Дроновете се управляват съвсем лесно. Дори малко дете може да ги пилотира от земята, тъй като системата им на управление е подобна на тази на популярните игри с дистанционно управление.

Освен чрез дистанционно управление с телеметричен контрол в реално време пилотирането може да се осъществяна и с допълнителна камера на борда - т. нар. Система FPV (First Person View). Пилотът вижда на монитор или във видеоочила картината все едно е на борда.

Благодарение на дроновете се правят невероятни снимки и кадри от птичи поглед, които заснети по популярния досега начин, с хеликоптер, биха излезли многократно по-скъпи и по-сложни за реализация. Страхотни кадри от дрон може да направи почти всеки любител без дори особени професионални познания и умения. Отделно минисамолетчетата проникват на такива места, където големи машини няма как да летят. А споменът от запечатаните кадри на лятната ваканция остава в домашния компютър.

Стиковете за смартфон разбиха продажбите

Тотален хит за летния сезон е и все по-популярният селфи стик. Известната телескопичната пръчка, на която се монтира смартфон, за да си направиш снимка, се продава като топъл хляб в специализираните магазини за техника. Повечето активни млади хора вече са се запасили с модерните пръчки. С тях щракването на автопортретите е много по-лесно, а снимките стават много по-ефектни. С помощта на стика се снимате с повече приятели, но запечатвате и туристическите забележителности. Селфи стиковете работят със сигнал с честота от 2,4 гигахерца, същата като рутер за безжичен интернет, с обсег от 10 м. Другият метод е с Bluetooth връзката и третият е с кабел, който свързва телефона и модерния уред. Цените на пазара за хит селфито варират от 18.90 лв. до 79,90 лв.

Китайците ги свалят с лазер, украинците пазят газопроводите

Китайците изобретиха лазерно оръжие, което е специализирано в унищожаването на дронове. Лазерът действа в обсег от 2 км и може да порази неголеми нисколетящи въздушни цели за по-малко от 5 сек.
На другия полюс са в Украйна. Там безпилотните летателни апарати се използват успешно при охраната на газопроводите. Аргументът на компанията "Нефтогаз Украйна" е, че към момента за сигурността на линейния участък и на стационарните обекти на магистралните газопроводи и петролопроводи са ангажирани хиляди охранители, всеки ден стотици мобилни екипажи патрулират, а разходите са огромни. Дроновете спестяват милиони.
Наскоро германската жп компания обяви, че ще даде милиони долари за безпилотни самолети, които да охраняват и наблюдават нейната собственост. В Мексико Сити пък има проект, който се опитва да създаде дронове, които да пренасят до 200 кг товари над земята и да превърне това в най-бързите и достъпни куриерски услуги в света.
Дроновете обаче може да се окажат заплаха за националната сигурност на всяка страна. Оказа се, че машинките представляват интерес и за редица криминални престъпници, наркодилъри и терористи. Поради тази причина все повече се коментира въпросът със законодателното уреждане на използването на безпилотните летателни апарати. В редица държави в Европа, както и в САЩ и Австралия вече се разработват регламенти за използването на дронове. Отвъд океана решиха, че всеки, закупил си дрон, задължително трябва да го регистрира на свое име.
Подобна тема бе обсъждана и в родния парламент. "Дронове могат да се използват за много опасни дейности - тероризъм, трафик на оръжие, на наркотици", заяви депутатът от Реформаторския блок Вили Лилков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай