Седморката на Блейк с 220 бона рушвети (ОБЗОР)

Седморката на Блейк с 220 бона рушвети (ОБЗОР) | StandartNews.com

Всeки екип на Лесово събирал между 50 и 80 000 лв. "бакшиши" месечно

"Във всяка дупчица, където бръкнехме, изскачаха навити на рулца банкноти - румънски леи, турски лири, долари и евра". Така зам. главният прокурор Борислав Сарафов описа акцията на ДАНС на митническия пункт Лесово в събота вечерта. Спецоперацията на ДАНС заловила 7 от висшите митнически шефове на пункта с пари. "Седморката на Блейк" е с обвинения за участие в организирана престъпна група и приемане на подкупи. От седмината петима са шефове и зам.-шефове на смени, един - Юрий Кузнецов, е редови митничар, а за цвят има и жена - Йоланта Бозукова, която е експерт приходи и пътни такси.

Напук на досегашните информации от прокуратурата, операцията на ДАНС е започнала в 18,20 ч. Тогава агентите нахлули в стаята на шефа на пункта Димитър Колев и го задържали в момента, когато получавал плик с пари - общо 10 250 лв. в различни валути. Сумата била предадена от Георги Банев, който е шеф на работещата по това време смяна "Б". Това били парите, събрани за седмицата от шофьорите на преминаващите тирове,

"за почерпка" или "за кафе"

обясниха от прокуратурата днес.

Останалите задържани са шефът на застъпилата в 20 ч в събота смяна "Г" Чавдар Дюлгеров, зам.-шефът на смяна "Б" Димитър Шопов и зам.-началникът на смяна "В" Илия Илиев.

Според схемата редовите митничари взимали парите от тираджиите - най-често равностойността на между 10 и 20 лв. Понякога обаче прибирали и по 100-200 лв. от камион. На месец всяка от четирите смени на Лесово е заработвала между 50 и 80 бона от "бакшиши", изчисляват разследващите. След това ги предавали на зам.-началник смяната, който пък ги прехвърлял на шефа си. Накрая ги предавали на шефа на пункта Димитър Колев. Парите били укривани в служебните помещения, най-често в склада за веществени доказателства на митницата. Достъп до нея имал единствено Димитър Колев. Били навивани на рулца и пъхани във всякакви дупчици и кухини.
"Част от парите са оставали за шефовете, останалите са разпределяни обратно надолу като материално стимулиране на обикновените митничари - всеки

в зависимост от парсата, която е предал

обясни Сарафов днес. Отчитането на парите и разпределението е ставало веднъж месечно, но понякога, когато берекетът бил голям - и два пъти.

Агентите от ДАНС заедно с прокурорите са извършили общо 94 претърсвания на различни адреси, от тях 47 са на служебни помещения, а 23 - лично на митничари. Обискирани са и 24 автомобила. Проверени са 21 апартамента и 18 склада, както и още 9 лични претърсвания.

В дома на Димитър Колев в Бургас са намерени общо $43 000, като $39 000 са били разпределени в 4 плика - вероятно за местните политически покровители, смятат разследващите. Цялата сума, открита при обиските и претърсванията, е равностойността на 220 000 лв. Намерени са банкноти от долари, евро, румънски леи, турски лири и унгарски форинти. В служебните помещения са открити общо 9000 лв.

Следихме пункта от 4 месеца

На практика агентите на ДАНС работят "на терен" още от сряда - 3 дни преди операцията", заяви днес директорът на ДАНС Владимир Писанчев. През цялото време на място е бил и зам.-шефът на Специализираната прокуратура в София Николай Найденов. По време на операцията не са използвани агенти под прикритие, но планирането било проведено така, че да се знае в детайли времевото разписание на всеки от митническите шефове. "Това бе операция, проведена в най-строга секретност. Запазването й докрай в тайна ни позволи да изненадаме митническите служители", заяви Писанчев.
Димитър Колев

попада за втори път зад решетките

след като през февруари 2010 г. бе задържан за 24 часа заради пуснат от подчинените му контрабанден тир с парфюми. Не е ясно какво се случи тогава с разработката на местната полиция и прокуратура.
"Възможно е да привлечем и още митничари като обвиняеми, разпитите и събирането на доказателства продължават", заяви зам. главният прокурор Борислав Сарафов.

5 км опашка на Капитан Андреево

В Свиленград спрели проверките от страх, че дебнат и тях

Митничарите от Свиленград отказали да проверяват тировете и да прибират рушвети в събота около 23,45 ч. Тогава те научили за страховитата акция на Лесово. Митничарите спрели да работят за около час от страх, че агентите на ДАНС може всеки момент да нахлуят и при тях, съобщиха източници на "Стандарт" от пункта. Редови служители признават, че им се налага да вземат подкупи по неволя. "Принудени сме да бъдем част от схемата и да събираме пари за шефовете и покровителите им", коментираха те. В момента в агенцията са спрени парите за допълнително материално стимулиране и митничари се жалват, че нямали друг вариант, освен да вземат рушвети.

Заради поголовните арести на пункта Лесово на Капитан Андреево се изви 5 км опашка от товарни автомобили на входа на България откъм Турция. Навалица е и на пункта Капъкуле, а причина за това е, че част от товарните автомобили от Хамзабейли - Лесово се пренасочили към Капъкуле - Капитан Андреево, коментира временният шеф на Митница-Свиленград Тодор Караиванов. За последните 12 часа на трасетата "Вход" и "Изход" на Капитан Андреево са обработени общо 800 товарни автомобила, което е с около 100 повече от обичайния трафик.

Тенденцията е към нормализиране на потока, предвид на това, че и двата пункта работят при пълен капацитет и са обезпечени с необходимия брой служители. От Свиленград уточниха, че към момента няма командировани митнически инспектори от Капитан Андреево на оголения откъм служители пункт Лесово.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай