Съживяват атентата в Сарафово

Взривното устройство също ще бъде близко копие на бомбата.

Съживяват атентата в Сарафово | StandartNews.com

Ихтиман. Ще изпълнят плануваната инсценировка на атентатата в Сарафово. Два автобуса ще бъдат взривени край Ихтиман, като целта е да се изяснят детайлите около атаката, при която загинаха петима израелски туристи и българинът шофьор.

Двата автобуса, които ще се използват за възстановката, са купени от Европол и ще бъдат разположени, както са били на летището край Бургас.

Ситуацията ще бъде възпроизведена по свидетелски показания и записи от охранителните камери. Уточнено е дори къде са стояли хората в момента на взрива. Човешките макети, които ще се използват по време на възстановката, са толкова, колкото са били и пътниците в автобусите по време на атентата.

Макетите са произведени в завод „Арсенал" в Казанлък от желиран материал на силиконово-колагенена основа и съответстват на мускулната и костна плътност на човешкото тяло. Уврежданията от експлозията би трябвало да бъдат такива, каквито са получени по време на трагедията.

„Такива следствени експерименти са правени и на други места по света - и там са използвани именно подобни макети," обясни следователят Георги Илиев.

Взривното устройство също ще бъде близко копие на бомбата.

„Взривът ще бъде извършен със същото количество вещество и със същата сила. И приблизително на същото място, където е бил по време на избухването," уточни още следователят от НСлС. Така се цели де стане ясно къде точно е бил взривът и дали е задействан, когато раницата на атентатора е поставяна в багажното отделение на автобуса или по-рано.

Друга цел е да се потвърди или отхвърли друго предположение на разследващите - че автобусът е трябвало да бъде взривен в движение по пътя към Слънчев бряг, за да има повече жертви и щети.

„Този следствен експеримент на нас ще ни даде резултат, а и не само резултат. Той ще бъде използван с учебна цел за разследващите органи в по-нататъшната тяхна дейнос," твърди следователят от НСлС Георги Илиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай