Само БГ екскурзоводи показват чудесата ни

Само БГ екскурзоводи показват чудесата ни | StandartNews.com

Само родни екскурзоводи ще могат да показват нашите забележителности, да разказват на български и чужди туристи за историята и природата ни. Дори чуждите групи ще трябва да наемат родни професионалисти. Това гласи Наредба на Министерство на туризма за професионалната подготовка на екскурзоводите, обнародвана в Държавен вестник.

В наредбата има редица изисквания за опит, образование, познание на чужди езици и стаж. Всички, които искат да получат лиценз за екскурзовод и да бъдат вписани в регистъра, ще трябва да научат материал, избран от Министерството на туризма. Ведомството ще съставя и комисия, пред която кандидатите ще могат да се явяват като изпитите ще бъдат два пъти годишно. В съседна Турция също министерството издава лицензите, но кандидатите с висше образование минават 6-месечен курс, който завършва с 45-дневна екскурзия в страната, обясни Илхан Карабулут, който упражнява професията при съседите.

В наредбата липсва и основен момент. Контролът на пътуванията с екскурзовод ще се извършва от Комисията за защита на потребителите. Как тя с ограничения си състав ще гарантира, че няма да има нарушения не е ясно. В останалите страни въпросът е решен с туристическа полиция, която следи за спазване на закона. Без такава наредбата няма да заработи и ще е безсмислена, категоричен е председателят на Асоциацията на екскурзоводите у нас Николай Миндов. Очаква се наредбата да оскъпи малко пътуванията у нас, както за родни, така и за чужди туроператори. Причината е, че всички те ще трябва да наемат лицензиран екскурзовод. Към момента професията у нас упражняват около 1000 души. Регистрираните туроператори и туристически агенти са над 3000.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай