Само 18 волги на Острова, едната е на българин

Сбъднах си детската мечта, признава Кирил Витанов

Само 18 волги на Острова, едната е на българин | StandartNews.com

Фото bTV

Българинът Кирил Витанов, който живее в Кеймбридж, е собственик на една от 18-те волги във Великобритания. Той започва да колекционира класически автомобили преди 9 години, когато купува първата си "Варшава". През 2015-а заминава за Лондон. Преди около четири години се сдобива с мечтаната машина от своето детство – "късна" ГАЗ-21, "набор '69", за която баща му често разказвал, че била любимата кола на Юрий Гагарин.

"Усещането е - машина на времето, просто се качваш вътре и отиваш в друго измерение, уникално е вътре - и звука, и всичко, усещането на колата. Моят автомобил е специален с това, че е закупен от Бургас от „Автотехника“, имам и фактурата, с която е закупена. И е била собственост на господин, който е бил военен, след което е закупена от друг автолюбител и е съхранявана доста добре", споделя Кирил пред Би Ти Ви.

Въпреки това годините си казват думата, Витанов ангажира всичките си приятели, за да успее да възстанови предишния блясък на колата.

"Не очаквах да видя волгата в такова невероятно състояние, разбира се, с малки електрически проблеми, това все пак е стара кола и с малко труд и усилия успяхме да я въведем в движение. Аз намерих официалния им магазин в Русия, който се намира в Санкт Петербург, в който предоставят части за „Волга“ - за тази „Волга“, специално и ние отидохме на екскурзия там, преди една година за рождения ми ден и това беше подаръка ми за мен - да закупя части за машината от Санкт Петербург като в момента, в който ние отидохме, те бяха много впечатлени, когато им разказах моята история, че колата ще дойде в Англия", разказва Кирил.

Хиляди километри обаче делят българина от неговата неостаряваща любов. Той е на Острова, а тя – на Балканите. Витнаов обаче решава да действа и така организира пътуването на М21 с автовоз от София до Кембридж, където е новият му дом.

"Интересен факт за автомобила е, че когато го представят тук в Англия 1953 г. на изложението, ѝ дават никнейма , който е „сити танк“ (градски танк), защото е била изключително различна от всички, които се произвеждат тук в Англия. След което ѝ дават и още едно име - работен кон, защото, както се казва в една обява - купуваш я и тя е кола за винаги. Сбъднах си детската мечта, наред е другата", разкрива Кирил.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай