Съдия се самоуби в София

Съдия се самоуби в София | StandartNews.com

Цветан Ценов бил под напрежение след разговор с шефа на СГС, искал да го местят

Председателят на Пети състав в Търговското отделение на Софийския градски съд съдия Цветан Ценов бе намерен мъртъв късно снощи през нощта. Първоначалните данни от огледа на трупа сочат, че сам е сложил край на живота си, скачайки от 5-ия етаж на блок 515 в столичния квартал "Връбница". Тялото му е открито малко след 3 ч. днес. Ценов е живял на този адрес.

Според близки до магистрата в последно време е работил под огромно напрежение и бил в обтегнати отношения с новия председател на най-големия съд в страната Калоян Топалов. Въпреки, че бил командирован от Софийския районен съд в края на декември, преди дни Ценов подал молба да бъде върнат на поста си в по-малкия съд. Колегите му го разубеждавали да не прави това, но той бил непреклонен.

Магистратът трябвало да се върне в Районния съд на 22 февруари. 39-годишният мъж обаче преди ден бил привикан в кабинета на шефа на СГС Калоян Топалов. Това се е случило около 15 часа, разказват в коридорите на Съдебната палата. Според близки на магистрата Топалов се е държал изключително грубо и брутално с Ценов. Какво обаче са си казали двамата и за какво го е притискал Топалов, остава неясно. Защото след разговора с шефа си, магистратът прекратил всички контакти с колегите си.

„Какво се е случило с Ценов и как се стигна до това негово решение е важно да се разбере", коментираха съдии, които се страхуваха да бъдат цитирани.

Решението на прокуратурата да разбере истината, не закъсня. Още днес по обяд от прокуратурата образуваха досъдебно производство по чл. 127, ал.1 НК за подпомагане или склоняване към самоубийство. Първоначалните данни и оперативни версии сочат, че смъртта е настъпила от травматичните увреждания, вследствие на падането. Окончателното потвърждаване на въпросната версия обаче налага провеждането на аутопсия, оглед на жилището му и съдебно-медицинска експертиза, обясниха от държавното обвинение.

"Колегите от прокуратурата изразяват най-искрените си съболезнования към семейството и близките на починалия ни колега", се казва в съобщение на обвинителите. Съболезнования на близките и семейството на съдия Ценов изказаха и от Софийския градски съд.

Колегите на Ценов в Съдебната палата са потресени от случилото се. Днес повечето съдии се бяха събрали в един от близките ресторанти на бул. "Витоша" и коментираха изненадващата смърт на магистрата. Мнозинството от тях бяха категорични, че не е имал никакви семейни проблеми, нито е страдал от някаква неизлечима болест, каквито са обичайните мотиви на самоубийците. Хората с черните тоги обаче признаха, че в последно време имал сериозни професионални проблеми и дори бил заплашен с уволнение от "най-високо ниво".

Бил голям работохолик, но от месец насам натрупал огромно напежение. Работел под натиск и често влизал в спорове с ръководството на съда. Всичките му колеги обясняват, че видимо се променил, тъй като до преди това го познавали като много ведър, позитивен и усмихнат човек. В последните дни бил унил и почти не говорил с никого. Повтарял само, че иска да се върне в Районния съд, където "микроклиматът бил далеч по-поносим". Напрежението при Ценов дошло, защото системата за случайно разпределение на делата му отреждала тежки и ключови дела с висок обществен и голям материален интерес. Така например Ценов бил разпределен да гледа делото за несъстоятелността на ЦСКА. Решение трябваше да има идната седмица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай