С водосвет стартира строежът на пътя от Кресна до Сандански

С водосвет стартира строежът на пътя от Кресна до Сандански | StandartNews.com

С водосвет и първа копка в района на с. Микрево започна днес изграждането на поредния участък от автомагистрала „Струма". Лот 3.3 е с дължина 23,6 км и свързва Кресна със Сандански. В присъствието на министъра на регионалното развитие и благоутройството Лиляна Павлова, на председателя на УС на АПИ Лазар Лазаров, депутати, кметове, строители и стотина жители Неврокопският митрополит Серафим отслужи тържествен водосвет. „Нека Бог благослови това начинание. Всеки спечелен ден за този път е поне един спасен човешки живот", каза владиката.

Първата копка бе направена край с. Микрево, където ще е пътен възел „Струмяни". Ще има още един пътен възел по трасето на пътя, както и 25 големи съоръжения – мостове, надлези, подлези, площадки за отдих. За първи път в проект за строителството на автомагистрален участък е предвидено и изграждането на „Интелигентни транспортни системи". Те включват станции за броене и управление на трафика, видеонаблюдение, за измерване на теглото на превозните средства и за метеорологично наблюдение. Стойността на договора за строителство е 234 123 012 лева без ДДС, а за строителния надзор – 2 998 161,28 лева.

"В навечерието на Съединението съединяваме пъзела „Автомагистрала Струма". Той е важен за цяла България. Това е най-натовареният транспортен коридор, с най-много инциденти и загинали хора. Затова доизграждането му е наш приоритет. Остават още 60 километра. Искаме да спасим човешки животи, но и да опазим природата. Срокът за приключване на работа е пролетта на 2018 г. Но строителите имат опит и се надявам обектът да е завършен 6 месеца по-рано – през есента на 2017 г., за да пуснем новия път за зимата, когато има и по-гоям туристически поток", каза министър Лиляна Павлова.

Тя увери, че държавата ще е безкомпромисна по отношение на качеството на строително-монтажните дейности по Лот 3.3. Павлова допълни, че скоро ще стартира реалното строителство и на Лот 3.1. от Блгоевград до село Крупник, там остава само да се приключи отчуждаването на земите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай