С E306 млн. обновяват жп линията Русе-Варна

Пътуваме със 130 км/ч от Дунав до морето

С E306 млн. обновяват жп линията Русе-Варна | StandartNews.com

Русе. Напълно готов е проектът за модернизация на най-старата жп линия у нас - Русе-Варна. Това заяви в Русе Стилиян Кротнев, директор на дирекция "Стратегическо развитие и инвестиционни проекти" в НК "Железопътна инфраструктура". Индикативната стойност на проекта е 305,7 млн. евро, но след провеждането на тръжните процедури се надяваме тя да бъде по-малка, каза Кротнев. Модернизацията на жп линията ще се финансира от новата ОП "Транспорт".

Трасето е разделено на два участъка - единична жп линия Русе-Каспичан (135 км) и двойната Каспичан-Варна (97 км). Проектът е изготвен от българо-италианския консорциум "Евротранспроект-Нет инженеринг", научи "Стандарт". Предвижда се възстановяване на проектните параметри на жп линията за скорост до 130 км/ч за пътническите влакове и до 100 км/ч - за товарните. Целта е увеличаване на средната скорост за движение от сегашните 40-50 км на над 70 км, което ще даде възможност за нарастване на товарния трафик между пристанищата Русе и Варна. Линията е най-пряката връзка на VII и VIII трансевропейски транспортни коридори при гара Синдел.

За да се осъществи тази свързаност, е нужно европейско финансиране и за довършване на най-тежкия жп участък у нас - линията Карнобат-Синдел, който се бави вече две десетилетия, каза Кротнев. За обслужването на товаропотока в Русе ще бъде изграден интермодален терминал, допълни той. Само стойността на подготовката на проекта е 2,54 млн. евро, а строителството на терминала вероятно ще струва между 6 и 10 млн. евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай