Руският патриарх награди Неофит в Москва

Руският патриарх награди Неофит в Москва | StandartNews.com

Главата на БПЦ подари на домакина копие на Бачковската Богородица

Патриарх Неофит получи в Москва награда за укрепване на единството на православните народи. Отличието му бе връчено лично от руския патриарх Кирил и от председателя на Фонда за единство на православните народи Валери Алексеев на тържествена церемония в голямата зала на храма "Христос Спасител" в Москва, съобщи БНР.

В словото си руският патриарх Кирил обърна внимание върху международните процеси, подчертавайки, че православната църква работи за запазването на мира по света и за утвърждаването на християнските ценности в него. Днес, каза още той, имаме истинско разбирателство с Римокатолическата църква след срещата в Хавана. Патриарх Кирил подчерта, че патриарх Неофит е доказал себе си като радетел на единението в православния свят. Той има специален принос в запазването на християнските ценности, категоричен бе руският патриарх.

След като получи наградата, Неофит заяви, че в днешното размирно време, когато европейските ценности на цивилизацията ни са подложени на изпитание, трябва да се работим, за да има повече праведност и справедливост. Неофит подари на руския Кирил копие на Чудотворната икона на Света Богородица от Бачковския манастир. На церемонията присъстваха президентът на България (2002-2012) Георги Първанов и Симеон Сакскобургготски. Царят, който се познава от години с руския патриарх, го изненада с ценен дар. Сакскобургготски подари на дядо Кирил икона на св. Николай, подарена навремето от мъченика цар Николай II на неговия кръщелник - българския цар Борис, съобщава официалният сайт на Московската патриаршия. "Искрено ви благодаря, Ваше Величество", казал руският патриарх, като подчертал, че тази икона има забележителна историческа и духовна стойност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай