Рудникът, погребал 4 миньори, отърва глоба от 5000 лв.

Рудникът, погребал 4 миньори, отърва глоба от 5000 лв. | StandartNews.com

Благоевград. Районният съд в Благоевград отмени глоба от 5000 лева на рудник "Ораново" в Симитли. Санкцията е наложена от Инспекцията по труда за неспазване на правилата за осигуряване на безопасни и здравословни условия на труд.

Актът за административно нарушение е съставен на 16 август миналата година. Точно месец по-рано в мината се срутиха огромни кални маси в подземна галерия, които погребаха четирима миньори.

 

При проверка трудовите инспектори установили, че ръководството на рудника е допуснало прокарването на фаталната 64-а галерия да достигне 210 метра, вместо заложените и вписани в техническия паспорт 200 метра.

 

Според проверяващите това е застрашило живота и здравето на работниците. По време на делото е разпитан главният инженер на предприятието. Според показанията му разликата от заложените 200 метра и фактическите 210 метра се получила заради чупка на самия тунел и това удължило подземното трасе.

 

Според него това не налагало оформянето на нов технически паспорт на работа, тъй като минногеоложките поручвания са били един и същи. При тези обстоятелства съдът намира, че по-скоро в сферата на хипотезата е предположението, че удължаването на галерията е създало опасност по време на работа. Затова отменя глобата от 5000 лв. Решението на районните магистрати може да бъде обжалвано пред Окръжен съд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай