Понеделник,

Розови охлюви открити в Марианската падина

От: "Стандарт" -
A
A
A

Най-удивителните находки са пластмасова торба и опаковки от сладкиши

Марианската падина е най-дълбоката точка на земята. Експедицията Five Deeps под ръководството на Виктор Весково, 53-годишен изследовател и инвеститор, достигна дъното на депресията и направи неочаквани открития, пише pochivka.blitz.bg. Подводницата Весково DSV Limiting Factor е достигнала дълбочина от 10 928 метра. Миналия понеделник експедицията Five Deeps обяви своя успех - очевидно нов световен рекорд за дълбоководно гмуркане в Марианската падина. Старият рекорд от 10 912 метра е поставен през 1960 г. от океанографите Дон Уолш и Жак Пикар на батискафа "Триест". Бившият световен рекордьор Уолш също беше на борда на подводния кораб. Според него това е впечатляваща екипна работа.

Експедицията се проведе в южната част на Марианската падина, в така наречената пропаст на Чалинджър.

Екипът на Весково пет пъти се спускал на дъното на депресията. Според учените на дълбочина от осем километра те забелязали розови охлюви, както и четири нови вида ракообразни. Но най-удивителните открития бяха пластмасова торба и няколко опаковки от сладкиши.

Изследователите казват, че учените ще тестват откритите същества, за да определят какъв процент микропластици се съдържат в техните организми. Членовете на експедицията отбелязаха със съжаление, че влиянието на човечеството върху екологията става видимо дори в най-отдалечените кътчета на планетата.

Лидерът на експедицията Весково направи солово гмуркане - в най-дълбоката част на океана той прекара почти четири часа в проучване на дъното. Предполага се, че той е поставил рекорд за най-дълбоко самостоятелно гмуркане до рекордна дълбочина от 10,928 метра, което надвишава предишното с 16 метра.

След завършването на водолазната програма Весково каза: „Тази подводница и нейният кораб майка, заедно с целия талантлив екип, показаха безпрецедентно ниво на морската технология. Смятаме, че току-що открихме мощна врата към всяко място в океана, който все още не е проучено 90%.

 

 

 

 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички