Роял на Щраус отиде за компот

Разфасоваха "Блютнер", пречел на балерини да танцуват

Роял на Щраус отиде за компот  | StandartNews.com

Димитровград Шефка на детски център в Димитровград изпрати безцеремонно на боклука легендарен роял с марката "Блютнер". На такъв клавишен инструмент предпочитали през годините да свирят Брамс, Малер, Барток, Дебюси, Вагнер, Щраус, Шостакович, Рахманинов, императорите Вилхелм I и Франц Йосиф, Бийтълс и Стинг. Със същия роял разполагаха до този петък и в Детския и младежки център в бригадирското градче.


Директорът Христина Ташева обаче издала заповед "Блютнер"-а да бъде разглобен. Допреди да стане за подпалки, роялът е в залата на балетната формация "Галаксико". Понеже там пречел, го изнесли в коридора. Тъй като бил в доста окаяно състояние, шефката на центъра решила и съвсем да го ликвидира.

На грозната гледка попадат първи музикантите от Духовия оркестър на Димитровград, които отиват на репетиция в центъра. Кадрите от изнасянето на парчетиите му обаче са заснети от оператора и фотограф от Димитровград Валери Добрев. Филмчето "Роял "Блютнер", което беше пуснато в YouTube, буквално взриви социалните мрежи. Хората недоумяват що за "експерт" е този, който е издал заповед за унищожаването на музикален инструмент. На лентата се виждат многозначителните погледи на оркестрантите при вида на изнасящите частите от разфасованото пияно работници и подмятанията на носач: "Ще си правя маса от него".

Според втрещените хора вероятно майсторите ще използват дървесината, за да си сварят компоти или мармалад. "Виждам за първи път такова нещо. Роялът е сравнително нов като изработка, може би от около 20 г. Преди 5 лета аз самият съм свирил на него, нищо му нямаше, а сега го виждам разглобен. Музикантите се събраха на репетиция, а стана като на погребение", коментира и музикантът Борис Вълканов, който е и сред почетните граждани на Димитровград.

"Ще има наказания!", коментира скандала кметът на Димитровград Иво Димов. Той поискал писмени обяснения от директорката на центъра. Според него има поне две нарушения - инструментът не съществува, тъй като не е заведен в активите на Детския и младежки център. Освен това премахването му не съгласувано с експертите от отдел "Култура" в общината.

Христина Ташева обясни, че роялът в коридора бил опасен за децата. "Знам, че за един музикант той има много голяма стойност, но за мен на първо място са били безопасността на децата", коментира директорката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай