Роми от "Факултета" на протест за узаконяване на домовете им

Роми от "Факултета" на протест за узаконяване на домовете им | StandartNews.com

София. Няколко десетки роми от кв. "Факултета" се събраха край жп линията и спират влакове в знак на протест срещу събарянето на незаконните постройки в махалата "Лозенец" в Стара Загора. Те също така се обявиха за узаконяване на техните домове, които също не са построени по правилата. 

"Този кмет там, който остави толкова деца на улицата, трябва да си подаде оставката", заяви представител на протестиращите. По думите му трябва да се вземат мерки, за да не се случи същото в София, във Видин, Монтана и в много други градове, където роми живеят в незаконни постройки. 

Две каруци и множество деца застанаха върху самата жп линия и блокираха пътя на влаковете. 

Ромите от "Факултета" показаха множество документи и писма, нотариални актове и разрешителни от общината, за да покажат, че домовете им не са незаконни. Чуха се множество версии за това дали има подготовка за събаряне на постройки и във "Факултета", но точна информация никой не можа да даде. 

Три влака са спрели движение заради протест в подкрепа на ромите от Стара Загора, чиито незаконни постройки бяха съборени, съобщиха от пресцентъра на БДЖ.

Протестиращи роми са застанали на линията Захарна фабрика-Горна Баня на прелеза до кв. "Факултета", има и каруци върху железопътната линия.

Влакът София-Перник е спрял движение в близост до прелеза при "Факултета", друг влак Перник-София е спрял в Горна Баня, а влакът Кюстендил-София е на Перник-Разпределителна.

От БДЖ обясниха, че такъв тип протест трябва да се случва едва след предварително уведомление, каквото не е получено.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай