Роман Василев хвърли оставка, Цацаров не я прие

Роман Василев хвърли оставка, Цацаров не я прие | StandartNews.com

София. Заместник градският прокурор Роман Василев е депозирал оставката си тази сутрин, но тя не е била приета от главния прокурор Сотир Цацаров.

Това става ясно от прессъобщение на прокуратурата. От текста на съобщението става ясно, че тази сутрин, чрез главния прокурор, Василев е внесъл заявление за оставка. Главният прокурор обаче отказал приеме заявлението и да го представи на Висшия съдебен съвет с мотиви - резултат от проверка, които показват, че Василев е съгласувал действията си, включително и по исканията за използване на СРС, с административните му ръководители.

Незабавната проверка на 11 април е била разпоредена от по изнесените факти от Mediapool за това, че прокурор Василев е заобиколил закона, като е искал разрешение за подслушването на Тенчо Попов, подсъдим за подкуп заедно с бившия военен министър Николай Цонев.

Както агенция Стандарт Нюз съобщи вчера, Цацаров призна, че е бил подведен в качеството му на председател на Окръжния съд в Пловдив от Роман Василев и е подписал разрешението за подслушване. Проверката, извършена от заместник на главния прокурор обаче установила, че не Роман Василев е подвел Цацаров. "В хода на проверката са снети писмени обяснения от Роман Василев, от Цветлин Йовчев, председател на Държавна агенция „Национална сигурност" към месец март 2010 г., когато са извършвани действията по разследване по делото и от Иван Москов, специален агент в ДАНС по същото време. Йовчев е подписал разпорежданията по чл. 16 ал. 2 ЗСРС след писмените разрешения на съдии, тъй като специалните разузнавателни средства са били прилагани от специализирана дирекция на ДАНС, а Москов е бил ангажиран с оперативни действия. Изискани са и допълнителни данни, включително преписки, водени в Инспектората на Върховната касационна прокуратура по отношение на заместника на градския прокурор", се казва в съобщението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай