Неделя,

Родните зеленчуци на пазара в края на май

От: Администратор -
2576
Родните зеленчуци на пазара в края на май
A
A
A

Зеленчуците на пазара в Добрич са предимно вносни, показа проверка на "Стандарт". Фермерите са категорични, че родни домати и краставици ще се появят по щандовете най-рано в края на май, защото студената и дъждовна пролет е забавила сеитбата им. Георги Градинаров - зеленчукопроизводител от добричкото село Одринци, сподели, че няма откъде да има родни домати и краставици на пазарите, защото в региона стопаните тепърва почват да сеят разсада на доматите.

"В нашия регион няма отопляеми оранжерии, защото една отоплителна инсталация е колкото една оранжерия. Нощните температури са все още много ниски, а и има опасности от слана и затова сеитбата на краставици и домати не е масова и няма масово предлагане на наши оранжерийни зеленчуци", казва производителят.

Проверка на "Стандарт" показа, че повечето зеленчукопроизводители още не са започнали да сеят краставици, защото за тях е още студено и има реална опасност да не поникнат или да бъдат осланени. Зелените салати също започват да изчезват, защото стопаните, които имат оранжерии, изскубват салатите, за да засеят на тяхно място домати и до края на май - началото на юни да могат да изкарат първите родни домати на пазара. В момента в Добрич масово се предлагат гръцки и турски домати, като цената им е от 2,30 лв. за кг до малко над 3 лв. за розовия домат. Много домати се внасят и от Румъния, но там секторът е добре подпомаган от държавата и те могат да продават на по-ниски цени, което убива родния производител, казва Градинаров.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички