Родители: Учител блудствал с дете аутист (ОБЗОР)

Родители: Учител блудствал с дете аутист (ОБЗОР) | StandartNews.com

Малката Ана-Мария в ужас, задето я пипал по гърдите и долу

Родители от Перник са потресени от възможно блудство с детето им. Тази есен те записали дъщеря си Ана-Мария в 7-и клас на столичното IV помощно училище "Проф. Димитър Кацаров". След 19 септември момичето, което е с аутизъм в сравнително лек спектър, отказва да излиза от къщи. С чувство на бяс от безсилие пред институциите майката Радосвета Симеонова разкри ужасяващия случай пред приятелите си във Фейсбук. Във фаталния ден тя отишла да прибере 13-годишната си дъщеря от училище и установила, че момиченцето е без спортния си сутиен, който сама не можела да съблича. Опитала се да открие къде е бельото на детето и с помощта на чистачките го намерила захвърлено върху гардеробче в класната стая. Преди това говорила с класната на Ана-Мария, но г-жа Бочева се задоволила само с това да се оплаче, че момичето си събува чорапите и се опитала да увери майката, че през целия ден детето било пред очите й.

Ужасът за родителите станал още по-голям, когато детето ден след ден при влизането в банята показало през плач, че е пипано по гърдите. То помолило майка си да го пази и да не дава на "учителя" да я пипа по гърдите и долу. "Започна да крещи, че няма да го ядосва и ще си обуе гащите... чичкото й казал, че ще я боли... после й казал да си обуе гащите... Нямам думи, за да опиша как се чувствам. На 29 септември отидох до училището да пусна жалба. Директорката се държа безобразно, заяви ми, че никой няма да повярва на дете аутист, че няма как да докажа каквото и да е, че дъщеря ми най-вероятно се е съблякла в тоалетната", разказа майката Радосвета Симеонова.

Родителите са пуснали жалби в VI РПУ-София, до МОН, ДАЗПД, в Районната прокуратура, но отговор и реакция от институциите няма.

"Приятели, майки, родители, организации ПОМОГНЕТЕ, започваме война с тези, на които не им пука за деца като моето... Ако има още родители, които се съмняват.... покажете се, трябва да защитим децата, които не разбират какво се случва", пише още Радосвета във Фейсбук. А мъжът й Росен допълва: "Не мога да изразя чувствата, които бушуват в мен - силно притеснен от това какво става в главата на Ана-Мария, объркан и ядосан за това, че позволих да се случи това с детето ми!".

Детето често си вдига блузката

Столичният просветен инспекторат и 6 РПУ са започнали проверка в 4-о помощно училище. Случаят е труден за проверяване, каза зам.-министърът Ваня Кастрева. Директорката Венета ал-Шериф е в болница, но от училището коментираха по телефона, че детето било "неадекватно".

Детето и преди имало навика да се заголва, да си вдига блузката, да си сваля чорапите и обувките, коментира по-късно Ваня Кастрева, въпреки че проверката още продължава. Родителите е трябвало да споделят тези особености на детето още при записването, но те са ги разказали едва на 23 септември след случая с бельото, казаха от МОН. Имало е случаи, когато детето си е вдигало блузката и сваляло обувките из самото училище и преподавателите са го обличали. Освен това от МОН заявиха, че момиченцето и родителите са имали проблеми и в предишното школо. Те разказаха също, че на 23 септември в разговора с бащата не е станало и дума за сексуално насилие, а след това детето не е ходило на училище, така че не се знае какво се е случило. От МОН разказаха още, че в училището има камери, но техните видеозаписи се преглеждат от МВР. Персоналът обаче е заявил, че във въпросния ден детето е стискало цветното си бельо в ръка още в 11 часа сутринта и е било възможно то да го свали само. На детето не е правена експертиза във връзка с оплакванията от насилие, с него не е говорил и психолог, тъй като това може да стане само по инициатива на родителите, казаха от МОН.

Гард изблъска екип на "Стандарт" от школото

Екип на "Стандарт" отиде до училището, за да потърси другата страна в случая, но бе нагло изблъскан от мъж, който не се представи. С викове "Кой ви е канил тук? Нe съм ви викал", той улови грубо за ръцете репортера и фоторепортера на вестника и ги прогони от двора на училището в присъствието на деца и на трима-четирима преподаватели, които не се намесиха.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай