Родените на Хелоуин могат да говорят с духове

Хелоуин е вторият най-комерсиален празник след Коледа

Родените на Хелоуин могат да говорят с духове | StandartNews.com

На 31 октомври всяка година хиляди избират да се преобразят за Хелоуин и да изглеждат колкото може по-страшни. Празникът на „Вси Светии” (не и според православния календар!) е денят, в който можем да проявим изобретателност и да покажем чувство за хумор. Малки и големи се потапят в магията, но малки и големи не знаят почти никой от фактите за необичайния празник…

- За направата на първите тиквени фенери е използвана ряпа.

- Хелоуин е вторият най-комерсиален празник след Коледа.

- Хелоуин е съпътстван от някои фобии - фазмофобия (страх от призраци), викафобия (страх от вещерство), никтофобия (страх от тъмно). Страхът от самия празник е известен като самхаинофобия.

- Петдесет процента от малчуганите предпочитат да получават шоколадови бонбони за Хелоуин, 24 процента - нешоколадови, а 10 процента - дъвки.

- Рекордът за най-бързо издълбаване на образ върху тиква е 24,03 секунди и принадлежи на Стивън Кларк.

- Черният и оранжевият цвят традиционно се свързват с Хелоуин. Оранжевото символизира сила и издръжливост, а заедно с кафявото и златното - прибиране на реколтата и есента. Черното обикновено е символ на смъртта и мрака и служи за напомняне, че навремето Хелоуин е бил фестивал, маркиращ границите между живота и неговия край.

- Празникът е повлиян от древноримския фестивал Помона, организиран в чест на богинята на плодовете и изобилието със същото име.

- Хари Худини - един от най-известните и загадъчни илюзионисти, живели някога, умира в нощта на Хелоуин през 1926 г.

- Смята се, че дете, родено на Хелоуин, притежава способността да разговаря с духове.

- В редица страни, сред които Франция и Австралия, празникът е смятан за нежелано и твърде комерсиално американско влияние.

- Според класификацията тиквата е плод, а не зеленчук.

- Бостън, Масачузетс, държи рекорда за много тиквени фенери, запалени едновременно - 30 128.

- Класическият хорър "Хелоуин" е заснет за 21 дни. Звуците от намушкване във филма са произведени от забиването на нож в диня.

- Торбичката с лакомства, която едно дете събира на Хелоуин, съдържа средно 11 000 калории.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай