Роден у нас полицай загинал в Истанбул

Роден у нас полицай загинал в Истанбул | StandartNews.com

Според Фейсбук Джихан Кадир Карагьозлю е от Шумен, в общината липсват данни

Младежът щял да се дипломира като историк догодина

Полицай, роден в Шумен, е загинал при кървавия атентат в района Везнеджилер в центъра на Истанбул, при който бе взривен автобус с униформени. Такава информация се появи днес, но не бе потвърдена официално. Според медийните публикации загиналият е Джихан Кадир Карагьозлю. Самият той е написал във Фейсбук профила си, че е роден в Шумен. Твърди се, че мъжът е по-малкият син на Зеки Карагьозлю, преселник от България, който е известен бизнесмен и бивш народен представител в турския меджлис, писа "Марица". При проверка в есграона в община Шумен на така изписаното име обаче се оказва, че липсват данни полицаят и баща му да са родени в Шумен, заяви за "Стандарт" говорителят на общината Роза Енчева. Дори според журналисти, които година наред следят съдбата на нашите изселници в съседна Турция, Шумен никога не е имал представител в турския Меджлис. Ако въобще са живели в България, най-вероятно името на фамилията в Турция не е същото, което са носили тук.

Според профила във Фейсбук загиналият Джихан се е оженил на 17 септември 2015 г. за Гюлчин и живеел в истанбулския квартал Зейтинбурну. През 2006 г. той е завършил гимназия в Бакъркьой, а 6 години по-късно и Черноморския технически университет в Трабзон. През 2014 година се е дипломирал от полицейската школа в Карабюк. След това учи съвременна турска история в престижния Истанбулски университет, като е трябвало да се дипломира догодина. Работил е като стажант в статистическия институт към президентството на Турция.

Погребението на загиналите полицаи се очакваше да е в Истанбул, на гробището за военни герои Едирнекаръ, а преди това да има молитва в джамията Фатих. "Болката ни е огромна, но ще бъдем търпеливи. Благодаря на Отечеството", каза бащата на загиналия полицай.

Ранените вследствие на атентата остават 36, като 9 от тях са полицаи. Трима пострадали са все още с опасност за живота. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че от 20 юли 2015 г. турските сили за сигурност са ликвидирали 7600 бойци от забранената в страната Кюрдска работническа партия. "Терористичната организация е понесла най-голямото поражение в историята си. Бомбата, създадена за разделянето на страната, се взриви в собствените им ръце", заяви Ердоган. "Ние ще продължим операцията си уверено", добави той.

Бургаската кола влязла в Турция през февруари

Бургаската кола, чиято снимка близо до мястото на атентата в Истанбул пусна в. "Хюриет", е влязла в Турция през февруари и оттогава не е напускала страната. Това каза пред Нова тв посланикът ни в Турция Надежда Нейнски. На кадрите, разпространени след инцидента, се виждат два автомобила с българска регистрация. Те са в непосредствена близост до мощния взрив. Единият е със софийска, а другият - с бургаска регистрация. "Информацията до този момент за организацията на атентата в Истанбул е много ограничена. Няма данни за пострадали български граждани. В болницата, където са извозени по-голяма част от пострадалите, няма информация, че собствениците или хората, които са пътували с тези коли, са били на мястото на инцидента", добави Нейнски.

Твърди се, че собственикът на леката кола с бургаска регистрация е жител на курорта Свети Влас. Мъжът, чието име е Григор Йорданов, не е български изселник в Турция. Той работи в Поморие и не е бил с автомобила в Турция. Колата е била управлявана от друг човек, когото полицията издирва. Службите за сигурност също проверяват информацията около лекия автомобил. В момента на атентата Йорданов бил в магазина си в Поморие. Още във вторник той бил разпитан от полицаи. Обяснил, че продал колата си "Форд Галакси" на молдовец преди осем месеца с договор за покупко-продажба, без прехвърляне на собствеността. За целта дал на молдовеца генерално пълномощно за срок от година, с което освен да ползва автомобила, да може да го препродава и съответно да го прехвърли.

"Нямам представа какво е правил в Турция. Не го познавам добре. Виждал съм го няколко пъти", казал мъжът.
Колата със софийска регистрация, която е била на метри от взрива, е сериозно пострадала. Все още не е ясно дали 31-годишната й собственичка се е придвижвала с нея.

Не открихме такова име
Роза Енчева, PR на община Шумен

- Госпожо Енчева, има ли в есграона на община Шумен човек с име Джихан Кадир Карагьозлю?

- Нашата проверка показа, че име, изписано по този начин, не се открива в базата данни в есграона.

- Според публикации в медиите бащата се казва Зеки Карагьозлю. Открихте ли такова име?

- И тук ще кажа - по този начин изписано, не беше открито такова име. Има и някакво несъответствие - второто име на момчето е Кадир, а бащата се казва Зеки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай