Римлянка с накити откриха в Силистра

Римлянка с накити откриха в Силистра | StandartNews.com

Археолози откриха гроб на знатна римлянка в Силистра. Находката изскочила изпод земята по време на жилищен строеж в града.

Открити са кости от женско тяло, украсено със скъпи накити. Обеца от 24-каратово злато и фина огърлица от мъниста красели знатната дама. В краката й бил поставен глинен съд и лампа за осветление, както повелявали обичаите преди 2000 години. Наблизо са открити и кости на дете, погребано с фини играчки, изсечени от кост. Става дума за находка от II-III век от новата ера. Тогава върху земята на днешна Силистра е процъфтявала древната римска крепост Доросторум, обясниха местните археолози Светлана Ганчева и Николай Тодоров.

Най-вероятно погребаната дама е била представител на средната класа в римското общество. През вековете черепът на покойната е бил разполовен, най-вероятно от диви животни, и затова до нас днес е стигнала само едната й обеца. Още на първата копка е присъствал специалист от местния музей и откритите реликви нито за миг не са били изложени на риск от похищение, обясни археологът Николай Тодоров, под чийто надзор е започнало първоначалното проучване. Историците смятат, че в района около фабрика "Камъшит", където са намерени артефактите, е имало древен римски некропол. Тепърва учените ще изследват находките и ще изработят хипотезите си за това дали жената и детето са погребани заедно или става дума за събития, които не са свързани помежду си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай