Риболовният сезон стартира днес

Риболовният сезон стартира днес | StandartNews.com

Риболовният сезон в страната се открива официално днес, на язовир "Сопот". Това съобщиха от Изпълнителната агенция по риболов и аквакултури (ИАРА). Там малки и големи ще се съревновават кой колко ще хване.

Нощният риболов ще е разрешен във водоемите "Жребчево", "Пясъчник", "Тракиец", "Огоста", "Александър Стамболийски", "Сопот", "Тича", както и в определени участъци на река Дунав. В определения за осми водоем "Искър" риболовът през нощта ще е позволен едва след 16 юни. Тогава изтича забраната във връзка с размножителния период на рибите.

При водоемите на надморска височина от 500 до 1500 метра сезонът за риболов ще започне също от 16 юни. При тях забраната за любителски риболов влезе в сила на 1 май и ще изтиче на 15 юни, включително.

Веднага след откриването на риболовния сезон от директора на ИАРА д-р Драгомир Господинов на язовир "Сопот", ще има състезание по детски риболов. ПО-късно майки и татковци също ще премерят сили.

ОТ ИАРА обясниха, че малките рибари ще имат два часа време за своя улов. Победителите във всички възрастови категории ще получат въдичарски комплект. За най-малките има предвидени и поощрителни награди. Най-малкият рибар ще получи рибарско столче, за най-малката уловена риба ще има кепче, а за най-много уловена риба - живарник.

Освен възможността да се състезават, децата ще бъдат запознати и с европейската норма в риболова No Kill (от англ. - не убивай), популярна в България като "Хвани и пусни", съобщават от Изпълнителната агенция по риболов и аквакултури. Накрая ще има акция по
почистване на риболовното място от отпадъци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай