Режат опасни лампи над главен път Е-79

Режат опасни лампи над главен път Е-79 | StandartNews.com

Служители на пътно - поддържащата фирма демонтираха половината от опасните лампи над главен път Е-79. Работата по премахването на съоръженията, които са прогнили и могат да рухнат всеки миг, стартира преди седмица. От общо 221 осветителни тела са отрязани 50%. В момента се работи в района на село Покровник, а крайната точка на дейността на фирмата е при полигона след града в посока Кулата. „Опасни са, защото в тях гнездят различни видове пернати, пълни са с боклуци – кал, пръчки. Ако осветителното тяло е тежало 20 килограма, сега е поне 30 килограма. Минаването под тези съоръжения е като руска рулетка, затова по най-бързия начин искаме да ги премахнем", категорични са от Областно пътно управление.

Еколози алармираха, че по някои стълбове гнездят чавки и скорци и не бива да се режат, а да се изчака малките да пораснат и да могат да летят. „Бяхме маркирали със спрей стълбовете с гнезда. Но се режат и те. Малките птици се обричат на гибел", каза служител на РИОСВ.

„Човешкият живот е най-важен. С това компромис не може да се прави и да се чака", категорични са от Областното пътно управление. Ремонтните дейности са съгласувани с АПИ. Там, където се извършва демонтажът, изпреварващата лента и в двете посоки е затворена за движение заради работата на вишката. Участъкът на ремонтните дейности е сигнализиран с пътни знаци, демонтирането ще продължи до края на месеца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай