Рейтингът на Питър Пан

Рейтингът на Питър Пан  | StandartNews.com

Ново риалити търси най-талантливия ембрион! Това заглавие се появи в сайта "Не! Новините" преди няколко дни, когато тръгна поредното риалити "Големите надежди". Ерика Адамс е новата малка телевизионна звезда, побързаха да съобщят от Нова, отвръщайки на конкурента БиТиВи. Защото дни преди това Крисия Тодорова от Разград стана абсолютен феномен чрез "Шоуто на Слави". Деветгодишното дете, за което се чу само преди 2 месеца, събра пред екраните половин България по време на концерта от родния й град на 3 март. Вече я наричат феномен и се надпреварват да я качват по различни сцени. Красавицата с буклите бе поканена дори да изпее химна преди мача на "Лудогорец" с "Валенсия" на стадион "Васил Левски".

 

"Доста ми е трудно, но щом трябва, го правя. Имам извинителна бележка за отсъствието ми от училище", каза детето чудо, преди да тръгне за дербито в София. Говори се, че скоро целуната от Бога красавица щяла да се изявява и в "България търси талант", другото шоу на БиТиВи. Там тя ще се появи няколко пъти в праймтайма - като помощничка на водещата Мария Силвестър и като жури, когато някой от титулярния състав отсъства.

 

Риалитата с малчуганите у нас, в синхрон със световните тенденции в шоубизнеса, все повече свалят възрастта на талантите. А това пък все по-често повдига различни въпроса - добре ли е малкият човек да вкуси от славата в крехка възраст, как ще му се отрази на психиката, кога ще му остане време да бъде дете...

 

Дивна, която изгря на 11 на сцената в дует с Миро в едно от първите издания на "талантите" - "Пей с мен", още с пилотния си сингъл "Ти не можеш да ме спреш" получи признанието "Песен на годината" на музикалните награди на БГ радио. Днес тя вече е в журито на "Големите надежди", но като че ли е придобила небивало самочувствие от славата. Малката певица седи редом до Любо Киров и Веселин Маринов и изказва компетентно мнение за децата участници в шоуто. Това й поведение обаче още от първата вечер на шоуто предизвика антипатия у зрителите, понеже не подхожда на една тийнейджърка. "Дивна прави опити да говори не като младо момиче, а като 40-годишна лелка, като имитира големи имена от музиката. Точно с това си неестествено поведение тя отблъсна зрителите, за разлика от двамата мъже, които се показаха доста добронамерени, бяха коментарите в мрежите. Успехът е не само талант и труд, а характер и опит, трупан с годините. Тогава има вероятност славата да не съсипва", гласи един от коментарите в социалните мрежи по повод безспорно талантливото момиче.

 

Шанс или риск е ранната слава? Доколко дава път на малчуганите и дали не съсипва характерите им? Струва ли си успехът, когато цената за него е ограбеното детство? Все по-често ще ставаме свидетели на малки таланти, спуснати в заешката дупка на рейтингите. Но блясъка на сцената често е последван от криза и травми след порастването.

 

Крисия е детето чудо на България


 

 

Миро помогна на Дивна да се прочуе

 

 

Състезанието съсипва децата

Катя Вучкова, музикален педадог на детска група "Врабчета"


Това, което наблюдавам по телевизията, ме натъжава. Тези деца и родители не знаят каква бомба със закъснител е заложена в подобен род експониране на детския талант. Не говоря дори за абсолютно неподходящия репертоар в някои от форматите. Безспорно талантливите деца са много, но да се експлоатира техният талант и психика в името на вездесъщите рейтинги e некоректно и недостойно!

 

Ние във "Врабчета" не толерираме участието на нашите деца в подобни формати. Опитваме се да възпитаваме съвсем други ценности и не обслужваме криворазбрани амбиции на майки, татковци и баби. И затова никое от децата в групата не страда след време от спукани "балони надежди". Те не са обременени от нереализирани амбиции, а се чувстват пълноценни и заредени с енергия. Учат се да работят в екип, да са приятели, да се доверяват - на нас и помежду си! По Нова година се срещахме с "пенсионирани "Врабци", които ни благодариха за чудесното детство, което са имали тук. Това е много по-важно от бързия успех.

 

Талантът е радост, но и риск

Иван Игов, психолог

- Господин Игов, как подобни конкурси се отразяват на детската психика?

- Няма еднозначен отговор. В последните години се правят много такива изследвания в Щатите. Детските конкурси там не са забранени, но има ограничения, които трябва да се спазват. Например децата да не дефилират като възрастни и да не се изисква от тях да се държат по подобен начин.

От една страна е добре, когато се стимулират талантите от ранна възраст. Но ситуацията има и тъмна половина - свръхамбициозни майки се опитват да изживеят своя живот през живота на децата си. Това е голям риск, тъй като после детето може да стане неадаптивно към света на възрастите. Всичко е въпрос на баланс. За едно дете е важно да развива своите дарби, но е опасно, ако то се превърне в машина за задоволяване на потребностите на собствените му родителите. Крайностите трябва да бъдат обрани.

- Има ли ли сте случаи с деца, които преживяват травма заради прекален натиск?

- Когато се занимавах с отбора на Националната природоматематическа гимназия, се случи нещо подобно с един единайсетокласник.

Малко преди последния етап на Олимпиадата той си тръгнал и заявил, че повече няма да стъпи там. Наложи се да говоря с него и никога няма да забравя какво ми каза. Думите му бяха: "Аз съм дотук, защото докато връстниците ми можеха да се научат да бъдат възрастни, да имат гаджета, да живеят, да се забавляват, аз трябваше да правя само едно - да решавам задачи". И после добави: "Искам да си върна живота обратно". Проблемът е именно в това, че вместо да изпишем вежди, можем да извадим очи. И че е тъжно, когато едно пораснало талантливо дете се превърна в нещастен човек, за когото талантът вече няма значение. Когато децата се откъснат от връстниците си, последиците са пагубни. Прекрачването бързо в живота на възрастните е страхотен риск. В психологията това се нарича ранна социална зрялост и носи тежки последици - има поне една дузина холивудски звезди, които след прекалено ранен успех започват да страдат от проблеми с наркотици, алкохол, постоянни депресии.

- Обикновено децата няма как да се защитят от свръхамбициозните майки.

- Мен ме боли от това, че вина имат не само семействата, но и образованието и училището. Защото началните училища са почти неподготвени за това да откриват талантите на децата. И понякога при малолетните се случва и обратният проблем - травмата може да настъпи именно заради това, че талантът не е насърчен, а е задушен. Децата пазят тази болка дълго в себе си. И често влизат в графата "проблемни" именно като отмъщение спрямо възрастните, които не са искали да поощрят таланта им. Когато се занимавах с тестове за детска интелигентност, се оказа, че децата с проблемно поведение бяха по-интелигентни от тези с прилично поведение. Тоест, има и друга тенденция - деца с талант, които искат да изкрещят на света "вижте ме", но никой не им дава възможността да сбъднат мечтите си.

 

Чарът е в невинността

Мила Искренова, хореограф на "Арабеск"


В нашия бранш децата също започват да опознават културата на движението, на танца и балета от съвсем невръстна възраст - дори от 4-5 годишни. Но никой не ги гримира и не ги прави да изглеждат неестествено. Не бива да се забравя, че чарът на детето е в неговата невинност и то не бива да се състарява изкуствено с гримове, перуки и рокли с цепки. Всичко това, което виждам на екрана, ми изглежда крайно идиотски, дори перверзно и педофилски на моменти. Грозно е! Има много начини да развиеш таланта на едно дете, без да му унищожаваш детството по изкуствени и често много грозни начини само заради собственото си его.

 

Това е травма за цял живот

Олег Ковачев,

режисьор, актьор и сценарист


Използването на деца за такива шоута е чисто престъпление. Децата страдат, но истинските престъпници са техните родители. Искам да попитам - как ще се почувства едно 8-9 годишно дете, когато отпадне от конкурс заради оценките на някакво си измислено жури? Това е травма за цял живот. Какво да правят децата, които са аут? Да се отчаят ли? Ами как ще ги гледат техните съученици? Нали са ги давали по телевизора?

 

Навремето беше друго. Когато играех в "Рицар без броня", по сценарий на Валери Петров, не съм имал чувството, че някой ме е експлоатирал. Защото тогава детето си беше дете. А сега безпомощността да печелиш от собственото си чедо няма никакви морални измерения!

 

Заплашва ги ефектът на бумеранга

Константин Цеков, ФСБ


Живеем в свободна държава, а тази свобода всеки родител я разбира, както си иска. Аз моите деца не бих ги пуснал там. Те израснаха и бяха възпитани по начина, по който смятах за най-правилен, но винаги зачитайки и тяхното право на мнение. Случаят с подобни формати според мен винаги идва заради амбициите на родителите, а не на техните 8-10-годишни деца. Само че трябва да се знае, че после всяка грешка във възпитанието се връща като бумеранг.

 

В Холивуд

Дрю опитва да се самоубие на 14


Дрю Баримор е едва 6-годишна, когато се прочува с играта си в хита "Извънземното". Майка й никога не е била пример за грижовен родител. Дрю израства на снимачната площадка. Поради тази причина започва да пуши цигари на 9 години, да пие на 11, да употребява марихуана на 12 и кокаин на 13, а на 14 прави опит за самоубийство, като си прерязва вените на ръката с кухненски нож.

 

Всичко това я отвежда в клиника за лечение на зависимости като малолетна.

 

Години по-късно тя призна в шоуто на Опра Уинфри: "Съжалявам, че нямах истинско детство. Никога не ходих на училище като нормалните деца и не съм се занимавала с нещата, които те правят. Всеки ден ще чакам дъщеря ми Олив, за да я взема от училище, когато му дойде времето. Като дете жадувах за това най-много. Всеки ден вярвах, че майка ми най-накрая ще дойде да ме вземе, но така и не дочаках този миг. Светът ни изправя пред толкова много препятствия, но те не трябва да започват още в детска възраст."

 

Маколи Кълкин стана наркоман


Момчето, останало само вкъщи - Маколи Кълкин, нямаше търпение да порасне и да се отърве от контрола на родителите си. Любимото дете на 90-те се ожени на 18 г. и започна да пуши марихуана, комбинирана с хапчета от сутрин до вечер. В момента младият мъж се опитва да възобнови кариерата си с помощта на приятеля си Илая Ууд, с когото игра във филма "Добрият син". Но даже Илая, който подобно на Даниел Радклиф, продължава да страни от дрогата и алкохола, не може да спаси Маколи от пагубната му страст. Ууд пък е едно от малкото деца актьори, устояли на изкушенията на славата. Чаровното момче, което заплени публиката с големите си сини невинни очи, продължава да ни радва от големия екран. Той направи невероятен "шпагат" между ролите си на Билбо Бегинс във "Властелинът на пръстените" и психопата канибал в "Син Сити".

 

Адът на Джако


Майкъл Джексън си отиде от фатална комбинация на лекарства и наркотици. Детето чудо с вълшебен глас и невероятен талант така и не можа да се справи със славата си. Станал звезда едва на 6 години, той дълго време се опитваше да избяга от собствената си раса и сексуалност. Кралят на попа непрекъснато бе връхлитан от маниите и демоните си. Скандалите и прогресиращото му безумие го победиха, малко преди да навърши 51.

 

Но като че ли по-фаталното е неизживяното му му детство. Едва през 1993 г. Майкъл за първи път разказва за физическия и емоционален тормоз, на който е подложен като дете от страна на баща си в интервю с Опра Уинфри. Тогава той я разведе из "Невърленд" - своята осъществена детска мечта. Джако създаде една страна, в която живеят феи, русалки, пирати, земя на Питър Пан. Момчето, което никога не поиска да порасне, живееше в страна, която дълги години е виждал във фантазиите си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай