Рецепти на шеф-готвачи за руската Коледа

Използвайте само сезонни продукти, те са по-вкусни и по-евтини, съветват майсторите в кухнята

Рецепти на шеф-готвачи за руската Коледа | StandartNews.com

Шеф-готвачи с рецепти за руската Коледа

 

Русия се готви да посрещне Рождество Христово на 7 януари, а шеф-готвачи предлагат интересни рецепти за празничната трапеза.

Вместо тривиалната херинга готвачът Роман Орлов препоръчва на масата да се постави гореща пушена чига с печено цвекло, бейби картофки, сладък лук и горчица.

Гостите могат да се поглезят и със салата от авокадо, помело или мандарини, прясна обелена краставица, листа от маруля, овкусени със сладък чили сос и зехтин. Младите сулугуни с домати, кантарион и песто от магданоз могат да бъдат поднесени като предястие. Вместо обичайните тарталетки с червен хайвер Орлов съветва да се приготвят "смереброди" - традиционни скандинавски сандвичи върху зърнен хляб. За основно препоръчва патешки бутчета конфи със задушено червено зеле или агнешка плешка, изпечена при ниска температура във фурната с картофи и розмарин, със сос от червено вино и хвойна.

Главен готвач Александър Журкин заявява пред "РИА Новости", че няма нищо против руската салата и херингата на Нова година. "Ние не ги ядем всеки ден. Очакваме и на този празник да се поднесат руска салата и херинга. Това са традиции, които трябва да спазим", казва той. Въпреки това на своята собствена празнична трапеза този път шеф-готвачът ще поднесе агнешки бут, заешки бъбреци и желе от судака. Журкин планира да приготви и оригинална зеленчукова салата: "Взимаме домат, нарязваме го на половин сантиметър дебели кръгчета. Отгоре слагаме заквасена сметана, след това вземаме сирене Feta, нарязваме го на малки кубчета и го слагаме върху сметаната. Поставяме и няколко кубчета с размери сантиметър на сантиметър от слабо осолена сьомга или студено пушена сьомга (можете да използвате пъстърва). Посипваме с малко количество настъргана лимонова кора. Добавяме малко червен хайвер - буквално два грама, поръсваме със зехтин и получаваме една прекрасна салата от сочни домати, заквасена сметана, сирене и риба, която прилича на торта", каза главният готвач.

Алтернатива на руската може да бъде салатата от пушена риба, нарязани на кубчета моркови, червени чушки и бланширани броколи. „Нарязваме зеленчуците на дребно, три варени яйчни белтъка настъргваме фино на ренде, смесваме заквасена сметана и майонеза в съотношение 1: 1, добавяме капка соев сос, малко хайвер – може от щука или червен, смесваме всичко. Правим неголеми хапки и върху тях мажем сместа, отгоре слагаме накъсаната на дребно пушена риба, поръсваме със зехтин и лимонов сок за блясък, украсяваме с копър", казва Журкин.

Главният готвач на скандинавска кухня Станислав Песоцки пък препоръчва да се използват само сезонни продукти, за предпочитане местни: само по този начин, според него, може да се получи "максимален вкус за минимални пари".

"На първо място, това са всички варианти на кореноплодните култури, с които могат да се сготвят разнообразни ястия. Това са например всички кисели краставички от пазара, които от лятото вече са придобили богат интензивен вкус. Ако говорим за вносни стоки, отново само сезонни: нар, някои видове зеле, грозде, райска ябълка, мандарини, ябълки. Не трябва да се използват краставици, домати, ягоди. Няма да е евтино, а и няма да бъдат и вкусни”, казва Песоцки. Отделно на празничната маса готвачът съветва да се осигурят разни видове сирена. Те са в пълна хармония с пенливите и други вина, които са съществен атрибут на новогодишните празници, споделя той. "А руската може да бъде заменена с картофена салата с горчица, сладък или кисел дресинг, добавяйки любими храни на вкус, като прясно замразени зелен грах или раци или леко осолена сьомга. Също така зърна от нар с лук в компанията на печено цвекло.Вашата любима риба в комбинация с яйце, зелен лук и настъргано сирене може да бъде предястие, алтернатива на руската салата, особено хрупкавите тостове", препоръчва Песоцки.

Но най-важният съвет, който главният готвач дава, е да се прекарат  празниците не на трапезата, а с онези неща, за които преди не е имало достатъчно време. „Само си представете: вместо да чакате в задръстванията или на опашка за подаръци, за ненужни дреболии, просто го прекарайте както смятате за подходящо, следвайки зова на сърцето си. А на масата сложете това, което обичате. Не е ли истинско чудо!, заключава шеф-готвачът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай