Сряда,

Решетки за щерката на разстреляната Петя

От: Администратор -
A
A
A

Варна. Дъщерята на разстреляната библиотекарка от Варна Петя Балева - Виктория, е настанена в дома за малолетни и непълнолетни на МВР в морската столица, научи "Стандарт". В нощта срещу фаталия петък, 13 септември, 45-годишната жена бе открита от съпруга си Георги, пронизана от куршум в детската стая на тавана в къщата им на ул. "Цар Петър" 6. Дали Виктория е заподозряна за убийство на майка си, или я държат като защитен свидетел на кървавия инцидент, от прокуратурата засега не дават отговор. Психолози работят ежедневно с 16-годишното момиче, а веднага след семейната драма при нея е изпратен екип за кризисна интервенция, каза за "Стандарт" шефката на Агенцията за закрила на детето във Варна Анна Конукова.

Анорексия невроза - това пише в доклада за психическото състояние на Виктория, изготвени от експертите. В него е уточнено, че тийнейджърката е в плен на коварната болест от 1-2 г. Учителката на Вики, която трябваше да започне в 10 клас в Търговската гимназия във Варна през тази учебна година, също знае за проблема й. "Отслабна с 20 кг, беше бледа, отсъстваше от училище, а майка й вземаше отпуск, за да я гледа и захранва с диети", разказа за "Стандарт" класната ръководителка Елка Пенева. Младото момиче си е намалило успеха от отличен на добър, затворило се и избягвало контактите със съученици. А за това, което разтърси Варна - че има вероятност момичето да е простреляло майка си, учителката, а и всички близки, са категорични, че дори Вики да е гръмнала, то това е нещастен случай, било е без умисъл. Всички, които познават семейство Балеви, се кълнат, че майка и дъщеря са

били изключително привързани една към друга

Неразплетената мистерия обаче продължава да разпалва въображението на варненци. Три са основните версии, по които официално работят разследващите: самоубийство, убийство и нещастен случай при боравене с огнестрелно оръжие. Няма заподозрени, отсичат от прокуратурата. Никой не дава категоричен отговор дали фаталният изстрел, преминал през дясната буза на Петя, е произведен от законно притежаваната ловна пушка на съпруга Георги. Лансира се информация, че оръжието, което е гръмнало в таванската стая на Виктория, след това е било грижливо прибрано в калъфа си там, където е стояло винаги - в спалнята на родителите. Но и това също не е потвърдено официално.
Съпругът на Петя - Георги, който работи в Горското стопанство на Варна, е в болнични до днес (б.а. понеделник), провери "Стандарт". Във фаталния ден, както и почти две седмици преди това, той е замествал колегата си от охраната на вратата на лесничейството, който бил в отпуск. Работното време на входа е до 17 ч, обясни титулярят. Според колеги в Горското Георги бил кибритлия. Имал много грижи с щерка си и през лятото си взел неплатен отпуск. А според тиражираните вече версии Георги е имал желязно алиби в нощта на разстрела на съпругата му.
Липсата на официална информация отприщи няколко версии за смъртта на Петя, които мълвата из Варна носи. Според първата, която се приема за по-правдоподобна, Георги е

опитал да прикрие престъплението на дъщеря си

Прибрал се във фаталната вечер и намерил дъщеря си пред къщата. Разбрал, че Вики е простреляла Петя, която се е опитала да й попречи да се самоубие. Според тази версия таткото се опитал да замете следите, затова звънял из полицейските управления да издирва жена си. Дъщеря си закарал в болница, за да й осигури алиби. А накрая се обадил в полицията и съобщил, че е открил жена си в локва с кръв.
Другата версия, първата лансирана още на 13 септември, бе, че Георги е гръмнал съпругата си заради наследената от родителите й къща на пъпа на града. И се опитва да припише убийството на дъщеря си, която е непълнолетна и с психическо заболяване. Няма как да знаем обаче дали тези две истини имат нещо общо с истината.
В деня, когато Петя бе убита, всеки от съседите казваше, че не е чул изстрел, но сега някои вече

си припомнят, че са чули гръм около 17 ч

и помислили, че хлапета хвърлят бомбички. После в 2 ч мъж в кооперацията насреща е чул вой, плач и откъслечни реплики, които явно са били на Георги: "Незабавно полиция да дойде на ул. "Цар Петър"... да не избяга...". След което видял Георги пред дома си - да вие и да стене. Някои съседи продължават да твърдят, че в зловещата къща е имало скандали, но според други се е чувал по-скоро само силният глас на Балев.
Тялото на Петя Балева е още в моргата, научи "Стандарт". Жената все още няма смъртен акт и не може да бъде погребана.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички