Репичките правят чудеса, но ето кой не трябва ги яде

Зеленчукът е неблагоприятен за някои хора

Репичките правят чудеса, но ето кой не трябва ги яде | StandartNews.com

Репичките произхождат от Средна Азия. Те са много разпространени и в България. Полезни са за здравето по време на преходния сезон и са страхотно мезе за любителите на спиртните напитки.

За какво помагат репичките

"Te ще помогнат на организма да укрепне след дълга зима.  Съдържат много витамин С, който поддържа имунната система, участва в синтеза на колаген и други важни биохимични процеси", споделя д-р Анастасия Плещева.

Зеленчукът притежава бактерициден ефект. Това е така, защото съдържа фитонциди. Те потискат вредните организми да бъдат активни.

Репичките осигуряват на организма витамин В. Той е познат с укрепването на нервната система.

Хапвайте повече репички и имунната ви система ще бъде снабдена с калий, калций, фосфор, магнезий, желязо, витамин РР! Благодарение на индол- карбинол, който съдържа, вероятността да получите рак е по-малка.

На кого пречат

Вредите от консумиране на репички са различни. Ако имате проблеми със стомашната лигавица и страдате от гастрит и язва, те не са препоръчителни за вас.

„При подагра репичките се изключват от менюто - те съдържат пурини, естествени вещества, които могат да повишат нивото на пикочната киселина в организма“, добавя експертът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай