Рекордьорът по проблеми

Гълъбин не понася Абаджията и всички шефове на щангите

Рекордьорът по проблеми | StandartNews.com

Октомври е съдбовен в живота на Гълъбин Боевски. През този месец олимпийският шампион бе хванат на летище "Гуарульос" в Сао Паулу с 9 килограма кокаин. И отново през октомври, но две години по-късно, изненадващо се появи пак на летище, но софийското, вече свободен. Спасен, при положение че можеше да гние в бразилския зандан до 2020 г. Животът на спортиста от Кнежа е изпълнен с върхове и падения. Гълъбин винаги е бил страшно амбициозен, но и свръхнадарен. Воден от идеята да бъде първи във всичко и над всички. Борбеният му дух и сега го спаси. Преди седмица любопитен материал от бразилско издание, посветено на олимпиадата през 2016 г. в Бразилия, разказа как българинът не губи кураж. Тренирал, като вдига пълни с вода шишета, за да поддържа форма. Ревностно се грижил за външния си вид. Винаги бил с гладко обръснати глава и брада. Веждите му били все така добре оформени, а ноктите - чисти и подрязани. Явно психиката на шампиона е желязна, като хилядите тонове желязо, минали през ръцете му. Типично за спортист, свикнал да спазва дисциплината, не се замесвал в сбивания. Но и типично за характера му - никога не приел факта, че е зад решетките.

Боевски много често попада под прожекторите. Уникалната му кариера на щангист е изпъстрена не само с рекорди (!6 световни). През 1995 г. е уличен в употреба на допинг, което го лишава от право да участва на Мондиала в Гуанджу (Кит). Гълъбин обвинява за случилото се генералния секретар на федерацията тогава Нораир Нурикян. Намира сили и след двегодишно наказание се връща на подиума. Четири години по-късно е избран за спортист на България, след като става европейски и световен шампион. В кариерата си има още една световна и две европейски титли. Покорява и олимпийския връх в Сидни през 2000 г. И там случката е твърде интересна. Версията е, че шампионът в кат. 69 кг отказва да приеме тонизиращите вещества, дадени на останалите му съотборници. Така единствен се спасява от аферата с ороцетама. С допинг "горят" всички, но не и той. Боевски си позволява да нападне и папата в света на щангите - Иван Абаджиев. Тежкоатлетът го обвинява за случилото се на олимпиадата в Австралия и застава начело на групата, която поиска Старшията да бъде линчуван. Но съдбата просто си играе с него, като на кино - през 2003 г. за втори път има проблеми с допинга. Заедно със Златан Ванев и Георги Марков са обвинени в манипулиране на проби. И получава доживотна забрана, макар да е намалена после на 8 години. В типичен стил се хвърля да съди Международната федерация, но губи делото в Спортния арбитраж в Лозана.

Гълъбин е пробивен, активен, находчив и не се отказва. Търси мястото си и се замесва в изборните войни на федерацията по щанги. Обръща се срещу Антон Коджабашев, застава зад кандидатурата на Андон Николов, който печели. Но само година по-късно се извърта на 180 градуса. Причината - Николов не го направил някакъв шеф във федерацията. Изненадващите му ходове не спират дотук, защото само след 365 дни Гълъбин вече организира нов преврат, като застава зад "стария си приятел" Коджабашев. Заверата успява, но Боевски така и не получава жадувания пост.

Разочарован, щангистът вдига ръце от битките в централата и се насочва да прави свой бизнес. Вече е получил страхотен подарък от Васил Иванов-Лучано: фитнесцентър на пъпа на столицата. Прекрасно място до главния вход на Националния стадион. По-късно прави много модерен центъра за здраве и в столичен мол. Всичко уж тръгва по мед и масло.

Олимпийският шампион влиза и в политиката. Става общински съветник от ГЕРБ, председател на Комисията за младежта и спорта към СОС. Но черна котка отново му минава път. На сцената излиза синът Пол. Момчето гърми в клас с пистолет. Гълъбин е принуден да се извини и да подаде оставка. Всъщност наследникът създава огромни проблеми на баща си. Не успява да пробие като футболист и затъва в борчове. Таткото е строг, налага сурови наказания, но сам попада в затвора. Тогава Пол става мъжът в семейството. И дарява Боевски с внук. Превратностите в живота му нямат край. Само за седмица Гълъбин става дядо, губи баща си и получава потвърждаване на присъдата си от 9 години и 4 месеца затвор в Бразилия. Отново всичко се случва в съдбовния октомври миналата година. Часове след лошата вест от съда бащата на Гълъбин - Пепи, издъхва от рак. В затвора шампионът пропусна и раждането на първото си внуче. За тенис кариерата на дъщеря му Сара вече не се чува нищо, щангистът има и трето дете - Майра. Съпругата Красимира остава най-верният му приятел. Мести се да живее в Бразилия. Именно с нейна помощ Гълъбин успява да пребори най-тежката щанга в живота си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай