Рекордите на 2021 година

Излезе годишната класация на "Ню Йорк Таймс"

Рекордите на 2021 година | StandartNews.com

 

Годишната класация на "Ню Йорк Таймс" изброи 21 от най-важните събития от 2021 година, поставили рекорди и иновации в различни области, без акцент на коронавируса и кризата. Списъкът маркира напредък на науката, по-голяма толерантност на хората по света и културен прогрес в изоставащи точки на планетата.

1.За първи път жена от Африка оглави Световната търговска организация

Нгози Оконджо-Ивеала стана първата жена от Африка, която застана начело на Световната търговска организация (СТО). Новият генерален директор е и първата жена - министър на финансите в родната си Нигерия. Тя е заемала този пост два пъти.

2. Първото произведение на изкуството, за което беше платено в криптовалута

През 2021 г. художникът и дизайнер Майкъл Уинкелман, по-известен с прякора Бийпъл, стана първият артист, на когото беше платено в криптовалута за негово произведение. Творбата е фотоколаж, озаглавен "Всеки ден: Първите 5000 дни", а цената му бе 69,3 милиона долара.

3. Първото документално свидетелство, че атомните дронове могат да убиват хора

През март 2021 г. ООН официално представи анализи от документи, които показаха, че атомните дронове могат да се настроят така, че да преследват и убиват хора. Информация за това се появи за първи път миналата година, а в нея се твърдеше, че правителството в Либия е използвало дрон-убиец по време на боевете край Триполи през март 2020 г., но Съветът за сигурност към ООН не потвърди дали в действителност хора са били убивани от дронове.

4. Първите художнички от 17-ти век влязоха в музей

Държавният музей "Райксмузеум" за първи път изложи картините на три художнички от 17 век. Избрани бяха творбите на Рейчъл Руйх, Джудит Лестър и Гезина Тор Бох. Произведенията им са разположени за постоянно в зоната с най-големите шедьоври на музея, където се намират и картините на Рембранд.

5. Свързаха човешкия мозък с компютъра

Учени от университета "Браун" за първи път успяха да свържат компютър с човешкия мозък чрез предавателно устройство. Пробивът им ще бъде използван при пациенти с наранявания на гръбначния стълб, които страдат от частична парализа.

6. Сондата на НАСА Perseverance извлече кислород от Марс

За първи път содата на НАСА успя да добие 5 грама кислород от атмосферата на Червената планета. Това постижение се разглежда като стъпка към колонизирането на Марс.

7. Пуснаха първите синтетични диаманти

През 2021 г. компанията за бижута Pandora обяви, че ще спре да използва истински диаманти и пусна първата партида от синтетични скъпоценни камъни. Серията Pandora Brilliance беше представена във Великобритания, а плановете са през 2022 г. да навлезе на международните пазари.

8. Транссексуални станаха депутати в Мексико

За първи път транссексуални хора бяха избрани за представители в Конгреса на Мексико. Мария Клементе Гарсия и Салма Луевано принадлежат към управляващата партия на президента Лопес. Те обещаха да работят за преодоляване на бедността и проблемите на ЛГБТ групите в Мексико.

9. Първи високоскоростен влак до Тибет

Електрифицираната железопътна линия, свързваща Китай и Тибет бе пусната през 2021 г. Влаковете, които ще се движат в двете посоки ще бъдат снабдени с автоматизирана въздушна система, която поддържа нивото на кислород въпреки голямата надморска височина.

10. На картата се появи петият океан на планетата

Националното географско дружество официално наименува океанските течения около Антарктида Южен океан, който стана петият океан на планетата на след Тихия, Атлантическия, Индийския и Северно ледовития океан.

11. Първи космически турист

Милиардерът Ричард Брансън стана първият турист, летял с космически кораб. Девет дни след него към космическия клуб на милиардерите се присъедини и създателят на Amazon Джеф Безос.

12. Видяха светлина, идваща зад черна дупка

Светлината може и да не е в състояние да преодолее гравитационната сила на черна дупка, но през 2021 г астрономи за първи път забелязаха, че тя може да се огъва зад черните дупки. Откритието отново потвърди Общата теория на относителността на Алберт Айнщайн.

13. Първото 3D училище отвори врати

Първото проектирано 3D училище отвори врати през юли тази година в Малави. Стените на учебното заведение са отпечатани с патентовано мастило само за 18 часа. Използвани са и нисковъглеродни тухли, пясък, цимент и вода.

14. За първи път валя дъжд на ледената покривка в Гренландия

Валежите на ледената шапка в Гренландия през август се разглеждаха като поредното доказателство за глобалното затопляне. Тази година температурата в този регион се повиши над нулата, което предизвика промени в климата.

15. Биткойнът стана платежно средство

Ел Салвадор стана първата държава, която направи биткойна законно платежно средство, което може да се използва наравно с щатския долар. Много салвадорци обаче бяха скептични спрямо този ход на правителството.

16. Първи чернокож дизайнер получи награда за цялостно постижение

Американската асоциация на модните дизайнери връчи награда за цялостно творчество на дизайнера Даниел Дей, по-известен като Дапър Дан. Той стана първият чернокож дизайнер, отличен за цялостно творчество, без да има нито едно самостоятелно ревю.

17. Дрон засне вътрешността на ураган

През септември дрон успя да заснеме вътрешността на урагана "Сам". Сведенията бяха предадени на Националната администрация за океани и атмосфера. Данните трябва да помогнат за разбиране на засилващата сила на ураганите.

18. Първи цивилен екипаж в космоса

Първите непрофесионални астронавти обиколиха Земята в продължение на три дни на борда на капсулата Flying Dragon на SpaceX. Екипажът от непрофесионалисти беше съставен от четирима членове.

19. Франция за първи път в историята си отзова свой посланик от САЩ

За първи път в историята на САЩ Франция отзова свой посланик от страната. Действието беше в знак на протест, след като Австралия обяви, че ще закупи подводници за 40 милиарда долара не от Франция, а от Щатите.

20. Продажбата на електрически коли надмина дизеловите в Европа

За първи път европейският доклад отчете, че електрическите превозни средства са надминали по продажби дизеловите коли. Анализатори обаче прогнозират, че през следващата година тенденцията ще се обърне в полза на дизеловите превозни средства.

21. За първи път филипинка спечели Нобеловата награда за мир

Журналистката Мария Реса стана първата филипнка, носител на Нобеловата награда за мир. Тя бе отличена за материала си, посветен на противоречивата стратегия на президента Родриго Дуарте във войната с наркотиците на Филипините, пише Уеб кафе.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай