Реконструктуират пазар "Красно село" функционално

Реконструктуират пазар "Красно село" функционално | StandartNews.com

София. Реконструкцията на пазар "Красно село" в София няма да бъде скъпа, но ще се заложи на функционалността. Работните дейности ще започнат през ноември - след есенния сезон, защото е доходоносен за търговците. Очаква се да приключат до 2014 г.

Броят на масите и тяхното предназначение ще останат запазени. Това заяви Николай Попов - изпълнителният директор на общинското дружество "Пазари Юг", на представяне на проекта за реконструкция на пазар "Красно село" в София. За него пазарът е организъм, който трябва да се пипа внимателно, за да запази автентичния си дух. Новият няма да е лъскав, но ще е функционален и ще радва окото, каза Попов.

Реконструкцията ще се извършва, без да се налага пазарът да спира работата си. Масите ще се махат поетапно, ще се преасфалтира площадката, ще се направят отводнителни канали и ще се поставят новите маси. Покривната част също ще бъде обновена и целта е площта да се увеличи с 20%. Ще бъде направено енергоспестяващо осветление. Реконструкцията на пазара ще струва 200 хил. лева.

Масите са два вида - с покрив и без покрив, и ще бъдат подредени тематично. Покритите ще имат две лица - едното към улицата, а другото към пазара. Ще имат част, която се прибира и която е на разстояние от земята. Така краката на търговците ще бъдат защитени от студа през зимата и от горещия асфалт през лятото. Ще се чисти по-лесно. Търговците ще бъдат задължени да покриват сергиите си със специално направени покривала, избрани от пазара. Изпълнението на правилото ще бъде следено от инкасаторите.

Ще бъдат премахнати 20 павилиона, които не се ползвали.

Секторът с промишлени стоки ще бъде преместен в друга зона и няма да е непосредствено до зеленчуците. Цветята вече няма да се разполагат на тротоара. Ще бъдат изградени нови павилиони за промишлените стоки и цветята.

Всички павилиони, разположени на тротоара, ще бъдат премахнати и могат да се преместят на друго място. "Пазари Юг" поема рекламата и уведомяването на клиентите къде се намира преместеният павилион.

След реконструирането на пазара на дневен ред е и да се направи проект за озеленяване и да се мисли за паркинги. Живееща в квартала отбеляза, че сега хората спят по колите си. Тя предложи да има преференциални цени за търговците на пазара за паркиране и да им се намери общежитие.

Николай Попов каза още, че се обмисля да се направи биозона на пазара в Борово, а за пазара в "Иван Вазов" - да се превърне в биопазар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай