Регистрират нова фирма само за ден

Регистрират нова фирма само за ден | StandartNews.com

Нова фирма ще може да се регистрира в рамките на един работен ден, съобщиха от Агенцията по вписванията. С изменения в Закона за търговския регистър, обнародвани на 17 юли 2015 г., агенцията беше задължена да разглежда до края на следващия работен ден от постъпването им заявленията за вписване на първоначална регистрация.

Законът вече предвижда, че произнасянето ще се извършва незабавно след разглеждане на заявлението, освен в случаите, когато на подателя му са дадени указания. Промените целят да се съкрати времето, необходимо за стартиране на нов бизнес. Макар промените в закона да са факт от 17 юли, Агенцията по вписванията имаше четири месеца, за да изпълни новите изисквания.

От ведомството съобщиха, че вече са внедрени функционалностите, които ще позволят регистрацията на фирма само за един ден. Друго нововъведение е, че търговският регистър вече ще изпраща указания и на електронния адрес, посочен от дружеството. Те ще продължават да се публикуват и на партидата на дружеството в Търговския регистър и електронната страница на агенцията. Много от компаниите обаче не са посочили имейл в Агенцията по вписванията и няма как да получат указанията на длъжностното лице по регистрацията по електронната поща.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай