Редят съкровища за празника на Бургас

Редят съкровища за празника на Бургас | StandartNews.com

Оловна ампула, кръстове и скари за риба на 2500 г. край морето

Непоказвани съкровища ще заблестят в Бургас за празника на града - Никулден. Жителите и гостите на града ще се дивят на оловна ампула - уникат, открита в раннохристиянския храм в бургаската крепост Порос. Те ще видят и кръстове-енколпиони и капак от мраморен реликварии от разкопките на "Акве Калиде", епископски печат от XI век и др. Артефактите са част от изложбата "Древните християнски реликви на Бургас", която ще бъде открита днес в Регионалния исторически музей. Очаква се в следващите дни стотици изкушени от историята и археологията да разгледат непоказваните досега археологически находки. Част от културно-историческите обекти, в които са открити съкровищата, пък се борят за челно място в тазгодишната национална кампания "Чудесата на България" на в. "Стандарт".

В същата зала ще бъдат показана и втора изложбата "Блясъкът на Аполония Понтика". Тя ще представя едни от най-ценните находки от Созополския музей, свързани с морето - скари за печене на риба и рибни блюда на 2500 години, червенофигурна керамика с изображения на риби, глинени статуетки на риби и др. Всички тези експонати са гостували тази година в изложбата "Епопея на тракийските царе" в Лувъра в Париж. Част от тях за първи път ще бъдат представени у нас.
На специални табла до експонатите ще има информация за житието на свети Николай, народни предания за Никулден, свързаните с празника рибарски традиции и обреди, както и стари рецепти за гозби.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай