Разведки по следите на БГ оръжието за Сирия

Разведки по следите на БГ оръжието за Сирия | StandartNews.com

В МО не знаели за сделката между "Алгънс" и американците

Гранатите от Анево трябвало да стигнат до Свободната армия

Военното разузнаване ще провери твърденията на чужди медии, че американските граждани, които пострадаха при взрива на полигона в село Анево, са тествали оръжия за доставка на сирийската опозиция. Това обяви министърът на отбраната Николай Ненчев по повод версията на високопоставен представител на US армията, цитиран от Ройтерс във вторник. Според нея загиналият американец и двамата му колеги са дошли у нас, за да огледат оръжие за мисията на САЩ за обучение на умерената опозиция в Сирия, която се сражава срещу "Ислямска държава".

От US посолството у нас заявиха веднага след инцидента, че пострадалите чужденци при стрелбата в полигона са подизпълнители на Пентагона.
Според източника на Ройтерс българските гранатомети и боеприпаси са били избрани заради високото им качество. Другото им предимство е, че са много лесни за употреба дори от слабообучени бойци, допълват експерти.

"Имаше сигнали, че там се използват български оръжия и бих искал да зная откъде и как са попаднали там. В Анево се касае за отношение между частна фирма и Департамента на САЩ. Нямаме отношение и никога не сме имали", добави още военният министър.

Полигонът на ВМЗ в Анево бе нает за фаталния тест от софийската частна компания "Алгънс".

За нея се предполага, че е искала да продаде 31-годишните гранати, чиято проба завърши с една жертва и четирима ранени.
Случаят е разпределен в Пловдивската прокуратура, но в досъдебното производство ще се включат и американските власти заради замесените техни граждани.
Бившето съветско оръжие наистина е много търсено от подкрепяната от САЩ Сирийската свободна армия /ССА/, коментират експерти.

Причината е, че повечето бунтовници са свикнали да боравят с автомати "Калашников", руски гранатомети и муниции. Сирийската въоръжена опозиция действа основно в южната част на страната. ССА воюва едновременно на два фронта - срещу войските на Башар Асад и срещу отрядите на Ислямска държава. Според редица анализатори свободната армия поддържа оперативно взаимодействие с фронта "Ал Нусра", местния клон на "Ал Кайда". Светската опозиция днес е едва малка част от обединените опозиционни сили, опълчили се на сирийския президент Асад през есента 2011 г. Оттогава насам голяма част от бойците им заедно с въоръжението си минаха на страната на джихадистите.
През януари т.г. Пентагонът изпрати над 1000 американски военни инструктори да обучат и въоръжат първоначално 3000 бойци на светската опозиция в казарми в Турция и Йордания. Янките снабдиха бунтовниците с оръжие, джипове и камиони и системи за свръзка. По данни на лидера на Сирийската национална опозиция Халед Ходжа тяхната войска наброява над 70 000 щика. В понеделник Южното им командване успя да завладее стратегически важната военна база "Бригада 52" в южната провинция Дераа от войниците на Асад.

Наскоро доклад на Центъра за изследване на въоръжени конфликти "CAR" обяви, че проведената експертиза на използваните от "Ислямска държава" боеприпаси показва съществено българско участие. От проучени 1175 гилзи с български произход са 65. Страната ни е на второ място по произведените боеприпаси след 2010 г. Според доклада установените гилзи наше производство са дошли от военния завод "Арсенал". На първо място като снабдители на джихадистите излизат Китай, Русия, САЩ, Сърбия и Румъния. Голяма част от мунициите на ИДИЛ обаче са взети от изоставени складове на иракската и сирийската армия.

Майката на преводача: Господ е опазил детето ми!

"Господ е опазил детето ми живо! Така ми каза лекарят, който го оперира. Благодаря на Бога и на лекарите!" Това заяви пред репортер на "Марица" Таня Танкова, майката на ранения на полигона край Анево преводач Иван Танков. 25-годишният младеж е все още в УМБАЛ "Свети Георги" - Пловдив, където се лекува след множество наранявания, получени по време на взрива в събота. Танков все още не става от леглото. До него не допускат никого, освен майка му. Тя ходи при сина си всеки ден, пътува за свиждането от Карлово. Преводачът все още не е разпитан от разследващите.
"Още не сме говорили за инцидента. Не повдигам тази тема. Синът ми преживя голям шок. Все още картините от взрива са пред очите му. Самият той не говори за това", заяви още майката на Иван, но отказа категорично да коментира работата на сина си.
От болницата бе изписан другият българин, пострадал на полигона - 29-годишен мъж от София, който бил там на мястото на инцидента като инструктор и шофьор.
Двамата американски граждани, които бяха ранени при инцидента в събота, бяха откарани в болница в Германия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай