Разследват изчезнали 200 000 лв. за бежански лагер

Разследват изчезнали 200 000 лв. за бежански лагер | StandartNews.com

София. В прокуратурата е образувано досъдебно производство за 200 000 лева, заделени за изграждането на палатков лагер за бежанци, съобщи вътрешният министър Цветлин Йовчев. Какво се е случило с тези средства, не е известно, допълни той.

„Заварихме в Харманли буренясала поляна, без ток, вода и канализация. Това е отразено в документи и е образувано досъдебно производство от прокуратурата", обясни Йовчев.

По думите мву за да има прозрачност и правилно изразходване на средствата за бежанците с негова заповед е създадена работа група, която още изследва всички обществени поръчки и механизмите на изразходване на тези средства.

„Тези хора не са ангажирани към работа по обществени поръчки. Те по никакъв начин няма да бъдат свързани с процеса по изразходване на средствата. Те са ангажирани с това, да осъществяват контрол", обясни министърът.

„Много от лицата, получили статут на бежанец, по закон трябва да напуснат местата за настаняване. Те нямат тази възможност, защото не могат да се издържат и остават в местата за настаняване. Държавата продължава да се грижи за тях и да ги храни", каза още Йовчев.

По думите му, трябва в бързи срокове да бъде изготвена стратегия за интеграция на бежанците. Тази стратегия трябва да е свързана с екшън-план, каза още Йовчев.

На 85% са изпълнени мерките от плана за управление на бежанската криза, 4 дейности са процес на изпълнение и още 15 имат срок за изпълнение до 31 март 2014 година.

„Системата за ранно предупреждение не е действала ефективно, независимо от това, че в два стратегически документа са били посочени такива рискове и заплахи, включително и необходимостта от целенасочени мерки, които да подготвят страната за евентуална бежанска вълна", посочи той.

По думите му, няма сериозно планирани действия у нас по тези мерки, както и по провеждането им в началото на кризата в Сирия. До държавното ръководство през 2012 г. са изпратени 114 информационни материала, справки анализи от Националната разузнавателна служба, Военна информация, Министерство на отбраната и ДАНС. В една значителна чатс от тях се посочва възникване на бежанска вълна. Въпреки това през 2012 година не е проведено заседание на Министерски съвет по тази тема и не е свикан Консултативен съвет по национална сигурност, подчерта Йовчев. По думите му, държавното ръководство на този етап не е предприело необходимите действия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай