Разрешават лова на сърна

Разрешават лова на сърна | StandartNews.com

Свиват сезона за отстрел на дива свиня до 31 декември

Груповият лов на сърна ще бъде разрешен с промени в Закона за лова, които са подготвени от Министерството на земеделието. Това се прави заради увеличения брой на сърните през последните години, гласят мотивите на МЗХ. При лова на сърни обаче ще бъде забранено да се използват кучета. Наред с тази добра новина за ловците има и една неприятна - срокът за групово ловуване на дива свиня в заградените площи и на свобода се намалява до 31 декември. Досега ловът беше разрешен до втората неделя на януари.

Предложените промени предвиждат да се забрани ловуването на кафява мечка в страната, както и използването на капани за улов на дива свиня. Издаването на разрешително за отстрел на мечка ще бъде извадено от ловния закон и вменено като задължение на министъра на околната среда и водите. Предлага се да се разреши ловуването освен с гладкоцевно или нарезно огнестрелно ловно оръжие и с лъкове. Създава се възможност лицата, стопанисващи дивеча по Закона за лова и опазване на дивеча, които имат издадено разрешение за съхранение на ловно оръжие и боеприпаси да могат да го предоставят за ловни цели на физически лица, ловуващи по линията на организирания ловен туризъм, след представяне на валиден билет и разрешение за носене и употреба на съответната категория ловно оръжие. Облекчава се и режимът за съхранение на служебното огнестрелно оръжие от служителите с контролни функции, които ще могат да го съхраняват по постоянен адрес. Предлага се да се забрани ловът в дните за избори, както и за провеждане на референдуми, а също и групово ловуване в един район повече от два последователни дни седмично.

С промените в закона ловните сдружения ще бъдат задължени да назначават специалист по ловно стопанство и най-малко двама ловни надзиратели на пълен работен ден. По този начин ще бъде завишен контролът върху ловните дружини и ще се осъществява по-ефективна охрана на дивеча. За опазването и охраната на дивеча ловните сдружения ще могат да сключват договори и с охранителни фирми.

Измененията в закона ще допуснат границите на ловностопанските райони да се променят от съветите по лова по предложение на управителните съвети на ловните сдружения. Сега границите на ловностопанските райони се определят със заповед на министъра на земеделието по предложение на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по горите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай