Разпитват повторно израелските туристи за атентата

Разпитват повторно израелските туристи за атентата | StandartNews.com

София. Повторен разпит на оцелелите в атентата на летище Сарафово туристи искат българските разследващи органи. Това каза пред бТВ следовател Георги Илиев. Той заедно с още четирима свои колеги провеждат следствени дествия под ръководството на районната прокуратура в Бургас. 

Трудно може да се каже какви са причините за атентата на летище Сарафово, но е ясно, че и шест жертви са достатъчно много. Това коментира Георги Илиев на въпрос дали е сигурно, че терористът е камикадзе, при положение, че самоубийците целят повече жертви.

След вчерашните сигнали от разследването, че атентаторът, осъществил удара срещу израелските туристи в Бургас е камикадзе, днес следователят по делото Георги Илиев отказа да потвърди еднозначно тази теза.

 „Не съм казвал категорично, че лицето, което извърши атентата е камикадзе,” отбеляза Илиев.

 По думите му вариантите остават два: или лицето е камикадзе, или има съучастници, които са помогнали за изпълнението на терористичния удар.

„Категорични доказателства, че това е лице, което се е лишило от живота си в този атентат, няма. Това е едно от лицата, извършило или участвало в извършването на този атентат,” заяви в ефира на „Тази сутрин” Илиев и добави:

„Точно каква е била целта на извършителя не бихме могли да кажем на този етап.”

Петима израелски туристи и българския шофьор на взривания автобус загинаха при инцидента на 22 юли. 

В Израел е изпратена е международна следствена поръчка за нови разпити. Това се налага, тъй като не всички успяха да дадат показания. Някои от хората бяха в стрес и би трябвало да се провери това, което са казали, така че искаме нови разпити, изтъкна Илиев. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай